Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
Oude man - Diepdruk op papier. 25*30cmEtsen zijn diepdrukken. Bij een diepdruk wordt de inkt die zich in groeven in de (ets)plaat bevindt met een pers op papier overgebracht. Een aantal diepdruk technieken zijn etsen en de droge naald techniek. De droge naald techniek kan op diverse soorten plaatmateriaal toegepast worden. Doorgaans wordt hier echter zink of koper voor gebruikt. Een andere, erg goedkope en eenvoudige, manier is het inkrassen van plasticfolie. Je kunt hier bijvoorbeeld overhead sheets, of de glanzende doorzichtige plastic schutbladen voor gebruiken.


Etspers FOME, 26.8 x 42cmEtsen is een erg leuke hobby, maar de apparatuur voor het afdrukken is best prijzig. Daarom ben ik op zoek gegaan naar betaalbare mogelijkheden om toch thuis hiermee bezig te kunnen gaan. Wat je in ieder geval nodig hebt voor het afdrukken van een ets, is een etspers. Deze zijn in diverse maten en diverse prijsklassen te verkrijgen. Ik heb zelf een redelijk goedkoop en handzaam tafelmodel aangeschaft. Op deze pers kan ik etsen tot ongeveer A4 formaat afdrukken.WarmhoudplaatBehalve een etspers heb je ook een verwarmingsplaatje nodig om de inkt en je etsplaat iets op te warmen. In sommige gevallen moet ook de etsgrond verwarmd worden voor deze opgebracht wordt. Electrische warmhoudplaatjes van een redelijk formaat zijn best prijzig, en ze moeten ook nog eens eenvoudig schoon te maken zijn, omdat de inkt op de plaat zelf aangebracht wordt. Als alternatief heb ik een waxine warmhouder gekocht, en de bovenplaat, waarin gaatjes zaten, vervangen door een op maat geknipte zinken plaat. Je moet er wel voor zorgen dat de plaat de ruimte waarin de waxinelichtjes staan niet helemaal afsluit.


Plastic bakHet afdrukken van de ets doe je op natgemaakt papier. Het papier kun je weken in plastic bakken of in de gootsteen als deze groot genoeg is. Ik gebruik hier bakken die ooit bedoeld waren om foto''s in af te drukken. Ik heb ze in diverse kleuren. Het papier moet wel goed plat in de bak kunnen liggen, en helemaal onder water.


Vellen goedkoop dun papierVoordat je de ets op het papier kunt afdrukken, moet het natte papier droog gedept worden. Het papier moet wel vochtig blijven, maar mag niet meer glimmen. Je kunt dit heel handig tussen een stapel goedkoop papier doen. Dit papier laat je gewoon weer drogen zodat je het heel vaak kunt gebruiken. Ik heb zelf in de uiteinden van 2 planken gaten gemaakt, en daar een bout met een moer doorheen gedraaid. Tussen deze 2 planken klem ik goedkoop papier. Het papier is het inpak/verhuispapier dat je bijvoorbeeld bij een bouwmarkt kunt krijgen. Erg goedkoop en heel geschikt. En door de vellen tussen de planken te klemmen zijn ze ook weer makkelijk op te ruimen.


afbeelding04bBehalve de al genoemde benodigheden heb je natuurlijk ook nog etspapier nodig, etsinkt, materiaal om de inkt op te brengen of de plaat af te slaan. En niet te vergeten, een plaat die klaar is om afgedrukt te worden.
Het geeft nogal wat geklieder, het afdrukken, dus leg vooral ook een stapel kranten klaar, en zorg ervoor dat je zonder te veel aan te raken straks je handen goed kunt wassen.