Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
Schaap met lammetjeWol is een natuurlijke vezel, eigenlijk haar, afkomstig van schapen en sommige andere dieren. Cashmere en mohair komen van geiten, Angorawol van konijnen. Verder kun bij bijvoorbeeld kameel, lama en alpaca wol krijgen.

Gevlochten lontwolGesponnen wolWol is een natuurlijk product, de dieren hoeven niet gedood te worden voor het verkrijgen van de vezel. De vacht van bijvoorbeeld schapen en alpaca's wordt afgeschoren en deze groeit gedurende het jaar gewoon weer aan.
De wol wordt gewassenHoewel de wol ook zonder deze eerst te wassen gebruikt kan worden, doet men dit doorgaans niet. De wol is dan erg vet en ruikt nogal. De delen met veel modder, ontlasting en grasjes worden eerst verwijderd waarna de rest gewassen wordt met ontvettende zeep. Hierbij moet er goed opgelet worden dat er niet teveel beweging van de vacht is omdat deze anders vervilt.
De wol ligt te drogenNa het drogen van de vacht wordt de wol gekaard of gekamd. Bij het kammen van de wol komen de vezels/haren parallel te liggen. Bij het kaarden van de wol blijven de vezels/haren meer kriskras door elkaar liggen.
Gekaarde wolNu de wol gekaard of gekamd is, kan deze verder verwerkt worden, bijvoorbeeld door deze te spinnen of te vilten.Hiernaast ziet je gekaarde wol, ook wel batts genoemd. De batts die je hier ziet zijn op een kaardmolen gekaard.
Batt van geverfde wolWol is goed te verven. Dit kan voor het kaarden of kammen gebeuren maar ook hierna, of zelfs na het spinnen of vilten. Behalve in lont en in batts, is wol bedoeld voor spinnen ook in rolags te verkrijgen. Dit zijn een soort rolletjes van wol. Met rolags kun je prachtige dunne wol spinnen.
Rolags van geverfde wol
SpinnewielBehalve voor het maken van vilt of het spinnen kan wol ook als isolatiemateriaal of vulling gebruikt worden. Kortom, wol is een milieuvriendelijk en veelzijdig product.