Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
Blauwe leren clippouchVoor wat klein gereedschap heb ik een opbergtasje nodig. Ik heb wat flexframes die ik daar voor kan gebruiken. Leer heb ik ook nog wel wat liggen.

Ontwerp clippouchHet is een vrij eenvoudig ontwerp. Ik zal in een paar stappen uitleggen hoe je hem maakt. Het patroon dat ik heb ontworpen kun je gratis downloaden voor A4 formaat of A3 formaat.
Print het patroon en knip het patroon uit. Als je het op A4 hebt geprint moet je de delen nog aan elkaar plakken. Leg het patroon op je leer. De naden zijn waar nodig al in het patroon opgenomen, je kunt het patroon dus strak tegen elkaar aanleggen als je dat wilt.Het patroon op het leer
De clip is de juiste maatHier kun je zien dat de clip die ik heb, 12 cm, precies bij dit patroon past. Mocht je een ander type clip hebben, zorg dan dat de hoogte van de tunnen waar de clip doorheen moet royaal is, anders gaat het niet passen.
Plak het patroon vast met plakband. Ik heb gewoon transparant plakband gebruikt maar je kunt ook crepeplakband gebruiken. Snij strak langs je patroon het leer uit. Gebruik een liniaal voor de lange rechte delen.Snij straks langs het patroon Vastplakken met plakband
Restjes plakband verwijderenAlle stukken uitgesneden uit het leerHaal als je klaar bent alle restjes plakband van het leer dat je nog wilt bewaren af. Als je het te lang laat zitten is het straks moeilijk te verwijderen.
Stiklijnen aangevenMet een zilverstift geef ik aan de binnenkant van het leer de stiklijnen aan. Ook geef ik aan de goede kant van het leer met een dun lijntje de stiklijn van de tunnel voor de clip aan. Hier moet ik straks gaatjes in slaan en dat moet zo netjes mogelijk. Daar is een lijntje echt voor nodig. Het patroon is nu niet meer nodig. Ik bewaar al mijn patronen in een map zodat ik ze nog een keer kan gebruiken. Vaak stop ik er een stukje van het gebruikte leer bij.Patroon in een map bewaren