Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
Blauwe leren clippouchVoor wat klein gereedschap heb ik een opbergtasje nodig. Ik heb wat flexframes die ik daar voor kan gebruiken. Leer heb ik ook nog wel wat liggen.

Ontwerp clippouchHet is een vrij eenvoudig ontwerp. Ik zal in een paar stappen uitleggen hoe je hem maakt. Het patroon dat ik heb ontworpen kun je gratis downloaden voor A4 formaat of A3 formaat.
Print het patroon en knip het patroon uit. Als je het op A4 hebt geprint moet je de delen nog aan elkaar plakken. Leg het patroon op je leer. De naden zijn waar nodig al in het patroon opgenomen, je kunt het patroon dus strak tegen elkaar aanleggen als je dat wilt.Het patroon op het leer
De clip is de juiste maatHier kun je zien dat de clip die ik heb, 12 cm, precies bij dit patroon past. Mocht je een ander type clip hebben, zorg dan dat de hoogte van de tunnen waar de clip doorheen moet royaal is, anders gaat het niet passen.
Plak het patroon vast met plakband. Ik heb gewoon transparant plakband gebruikt maar je kunt ook crepeplakband gebruiken. Snij strak langs je patroon het leer uit. Gebruik een liniaal voor de lange rechte delen.Snij straks langs het patroon Vastplakken met plakband
Restjes plakband verwijderenAlle stukken uitgesneden uit het leerHaal als je klaar bent alle restjes plakband van het leer dat je nog wilt bewaren af. Als je het te lang laat zitten is het straks moeilijk te verwijderen.
Stiklijnen aangevenMet een zilverstift geef ik aan de binnenkant van het leer de stiklijnen aan. Ook geef ik aan de goede kant van het leer met een dun lijntje de stiklijn van de tunnel voor de clip aan. Hier moet ik straks gaatjes in slaan en dat moet zo netjes mogelijk. Daar is een lijntje echt voor nodig. Het patroon is nu niet meer nodig. Ik bewaar al mijn patronen in een map zodat ik ze nog een keer kan gebruiken. Vaak stop ik er een stukje van het gebruikte leer bij.Patroon in een map bewaren


Randen die gestikt moeten worden schalmenGeschalmde bodemNu ga ik de randen die op elkaar gestikt moeten worden dunner maken zodat de naad niet zo stijf is. Dit heet schalmen. Je doet dit heel voorzichtig met een vlijmscherp schalmmes. Van dit mes zijn verschillende uitvoeringen te verkrijgen. Wil je precies weten hoe dit moet, dan kun je op internet heel veel instructie video's vinden. Rechts zie je hoe de bodem van het tasje er aan de binnenkant uitziet als het geschalmd is.
Alles geschalmdAlle randen die gestikt gaan worden behalve de stikrand voor de tunnel van de clip, schalm ik. De tunnel van de clip hoeft niet omgevouwen te worden en het is juist fijn als het leer daar wat steviger is, dan staat de clip mooi rechtop het tasje.
Benodigheden voor het leernaaienNu kan ik gaan stikken. Dit doe ik voor de zichtbare delen met de hand. Ik heb daarvoor dun dubbelzijdig plakband, een kunststof hamer, een set naaitanden en een stevige kunststof plaat nodig.
Het plakband opplakkenHet plakband opplakkenOm te zorgen dat het leer niet verschuift als ik gaatjes sla met de naaitanden en de kunststof hamer, plak ik de naden die ik wil voor bereiden om te naaien met dubbelzijdig plakband op elkaar. Je kunt op de foto's goed zien waar het plakband moet komen.
Het leer dubbelvouwenIk vouw het leer dat de tunnel voor de clip moet vormen netjes dubbel, zodat de lijn waar ik moet stikken precies gelijk loopt met de bovenrand van het plakband. Als het plakband te hoog zit, wordt je tunnen te klein en kun je je clip er niet doorheen krijgen.
Gaatjes slaan in het leerAlle gaatjes geslagenAls het leer met plakband op de goede plaats aan elkaar zit, draai ik het om. Ik timmer de gaatjes waar het draad doorheen moet komen er vanaf de goede kant van het leer in. Ik heb aan deze kant ook met zilverstift een dunne markering aangebracht. Daar zie je straks niets meer van als je netjes werkt. Bij het timmeren van de gaatjes zet ik de eerste twee naaitandjes steeds in de laatste twee. Zo zorg ik ervoor dat mijn stiklijn mooi recht wordt. Tegelijk controleer ik ook steeds of ik wel op de dunne getekende lijn zit.
2 leernaalden en voldoende draadAlles is nu klaar om te stikken. Voor het stikken heb ik 2 naalden en een stuk gewaxed draad dat een keer of 5 zo lang is als de naad nodig. Mijn draad is 0.6mm dik. Ik heb liever wat draad over dan wat draad te kort. Bevestig aan beide einden van de draad een leernaald.


Gestikt met de zadelsteekVoor het stikken gebruik ik de zadelsteek. Zowel de eerste 2 steken als de laatste 2 steken doe ik dubbel voor de stevigheid. Zorg dat je netjes en regelmatig werkt, dan ziet deze steek er prachtig uit. De einden van deze polyester draad knip ik kort af en smelt ik tot een stevig klontje met een klein vlammetje uit een aansteker. Stik de tunnels voor de clip op allebei de patroondelen op deze manier. Het deel van de bodem hoef je nog niets aan te doen.
Plakband aangebrachtNu dit klaar is kan het tasje zelf in elkaar gezet worden. Ook hier gebruiken we weer dun dubbelzijdig plakband om de delen netjes op elkaar te houden. Plak op 1 van de 2 panden op de zijnaden plakband, en op alle zijnaden van de bodem. Plak het plakband aan de goede kant van het leer. Hiernaast zie je hoe je delen er nu uit horen te zien.
Twee patroondelen op elkaarNaaien kan ook met de naaimachineHaal het plakband van het patroondeel dat NIET de bodem is af, en plak beide patroondelen met de goede kanten op elkaar. Het plakband op de bodem moet je nog even laten zitten. Stik nu de linker en de rechter naad. Dit kun je met de hand doen maar als je een naaimachine hebt die geschikt is voor het stikken van leer kun je die ook gebruiken. Zorg dat je de naad in ieder geval zo ruim neemt dat het plakband aan de buitenkant van de naad valt. Als je een te kleine naad stikt zie je na het keren het plakband zitten. Dat is erg lelijk en er gaan allemaal pluisjes aan vast plakken.
De bodem vastgestiktHet tasje gekeerd naar de goede kantAls de naden gestikt zijn haal je het plakband van het bodemdeel af. Je keert je tasje nog niet om. Plak nu het deel dat je net genaaid hebt op de bodem. Druk het goed aan en gebruik desnoods nog wat klemmetjes als het niet wil blijven zitten. Stik alle vier de naden vast. Ook hier geld dat je de naad ruim genoeg moet maken zodat het plakband straks niet zichtbaar is aan de voorzijde. Dit stikken kan ook met de machine of met de hand gebeuren. Als je dit hebt gedaan kun je je tasje voorzichtig omkeren. Duw de hoeken goed naar buiten met iets wat niet te scherp is.
De clip in de tunnelNu het tasje in elkaar zit kun je de clip erin schuiven. Dit kan soms wat lastig gaan. Dan wil het wel eens helpen om de ingang van tunnel wat op te rekken. Als de clip in de tunnels zit kun je de beide delen van de clip in elkaar duwen en vastzetten met het bijbehorende pinnetje. Vergeet niet het lipje om te duwen zodat het pinnetje blijft zitten.
Het tasje is klaarHet tasje is klaarJe tasje is nu klaar.
Blauw en BordeauxGroenHier zie je het tasje in nog een aantal andere kleuren.