Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
Ik schilder geregeld miniaturen voor Dungeons & Dragons, en dan is het handig om een houdertje te hebben voor je miniaturen. Dan worden je handen niet zo vies en kun je overal beter bij.Houder voor miniaturen

De houder is eenvoudig zelf te maken. Je hebt het volgende nodig:
  • een restje hout nodig
  • wat rondhoutjes van verschillende diktes
  • een stukje plakvilt
  • putty
  • een boormachine met boren passend bij de diktes van je rondhoutjes.
Miniatuur op stokjeHet grote blok met de gaten dient als houder voor stokjes waar wat putty op zit. Met de putty plak je een miniatuur tijdelijk aan de bovenkant van het stokje vast zodat je makkelijk kunt schilderen.
Verdeling gaten in het blokHet blok is een willekeurig stuk hout. Het moet wel voldoende dikte hebben om ervoor te zorgen dat de stokjes netjes rechtop staan. Mijn blok is 2 cm dik, 7 cm breed en 32 cm lang. Zoals je kunt zien op de eerste foto heb ik twee rijen stokjes gemaakt, maar je kunt natuurlijk ook een smallere lat gebruiken en maar 1 rij maken. Ik heb gaten door en door geboord. De gaten zijn gelijkmatig verdeeld over het blok. Ongeveer 1 cm van de rand en met 7 cm tussen ruimte. Ik heb de gaten helemaal door en door geboord maar als je erg dik hout hebt kun je er ook voor kiezen om niet helemaal door en door te boren. Als je helemaal door en door boort, zoals ik heb gedaan, moet je er wel voor zorgen dat je stokjes aan de onderkant niet door het blok vallen als je het blok optilt om te verplaatsen. Je kunt er een dun plaatje van een of ander materiaal opplakken.
Vilt aan de onderkantIk heb er zelf dik vilt ondergeplakt. Dat voorkomt dat de stokjes door het blok heen vallen en bovendien maakt het dat het blok wat minder krast op mijn tafel. Het vilt is net iets kleiner dan het blok zelf en een mm of 2 dik. Het heeft een zelfplakkende laag en is dus eenvoudig aan te bren2mm dik viltgen. Om te voorkomen dat mijn stokjes nu aan die laag blijven plakken als ik ze in het blok zet heb ik er een klein beetje bloem in gestrooid en het overtollige bloem er weer uit geklopt. Je kunt er ook een klein stukje papier in stoppen. 
Stokjes in 6, 8 en 10 mmHoe dik je de stokjes maakt is een beetja afhankelijk van wat je ermee wilt gaan verven. Ik heb stokjes van 6, 8 en 10 mm doorsnee gemaakt. De stokjes zijn 13 cm lang, dat voelde plezierig aan voor mij. Je kunt de lengte natuurlijk aanpassen als je dat fijner vindt. Ik heb er 3 per maat gemaakt. De gaten die je ziet in het blok zijn dus ook 6, 8 en 10 mm. Mocht je stokje toch niet helemaal lekker in het gat gaan dan kun je het of nogmaals boven met een mm grotere boor (dit is eenvoudiger als je het gat niet helemaal doorgeboord hebt) of je gaat een paar keer met een ronde of halfroden vijl door het gat om het iets groter te maken.
Putty en stokjeOp de stokjes heb ik een klein stukje putty geplakt. De putty plakt na een tijdje wat minder, dan moet je hem weer even kneden zodat hij zacht en soepel wordt en weer wat beter plakt. Wil het echt niet meer dan kun je er gewoon een nieuw stukje putty op plakken.Putty op stokje
De houder is afAlles bij elkaar is het niet heel veel werk om de houder te maken. De stokjes met putty maken het schilderwerk wel veel eenvoudiger en dienen meteen als handige houder om de miniaturen te laten drogen als je ze bijvoorbeeld geairbrushed hebt. 
DragonIk hoop dat je wat hebt aan dit idee. Ik ben er in ieder geval heel blij mee.