Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
Prachtige wolIk heb een mooie vacht van een Texels schaap gekocht op de kinderboerderij. Het is genoeg voor een trui. Een aardige uitdaging. Het is veel werk om van een vacht uiteindelijk tot een gebreide trui te komen.

De ongewassen wolDe wol wordt eerst uitgezocht.Te vieze en slechte stukken wol gooi ik weg.Ik kan daar helaas niets mee. Maar er blijft echt genoeg over.
De wol staat in een sopjeDe wol was ik in warm water met een flinke scheut Dreft. Dit herhaal ik een paar keer en ik spoel de wol goed uit als ze schoon is zodat al het zeepsop weg is.
Lekker drogen in het zonnetjeDan kan de wol buiten in de frisse lucht drogen. Het is mooi weer dus dat gaat lekker snel.
50 gram wolAls de wol goed droog is, weeg ik hoeveelheden van ongeveer 50 gram af. Dat is wat er op mijn kaardmolen gaat. Het lijkt heel wat zo in een teiltje.
JDe wol wordt gekaarde kunt direct van gewassen, en zelfs van ongewassen, wol spinnen. Maar dan is het lastig om een mooie gelijkmatige draad te krijgen. Ik kaard de wol eerst met een kaardmolen.


Knotten wol van de drumcarder ofwel kaardmolenAls de drum helemaal vol zit met wol, haal ik deze eraf. er gaat zo'n 50-60 gram tegelijk op. De wol draai ik in een soort knot, zodat ik deze makkelijk kan bewaren.
Knotten wol in een zakIk heb uiteindelijk een flinke zak vol, met 17 knotten wol, bij elkaar ruim 900 gram. Dat moet voldoende zijn voor een trui. Ik stop een lekker geurend stukje zeep bij de wol in de zak, dan blijven de motten weg.
Wol, klaar om gesponnen te wordenAls ik de wol weer wil spinnen, rol ik de knot wol eerst uit en maak ik hem weer wat luchtig.
Zigzag repen van gekaarde wolAls de wol wat luchtiger is, trek ik er zigzaggend repen van. Bij het trekken van de repen moet je goed stoppen vlak voor je aan het einde bent, zodat de repen een geheel vormen.Zigzag repen van gekaarde wol
Voorzichtig de wol bij de hoeken recht trekkenAls je dit hebt gedaan trek je de zigzag van wol voorzichtig bij de hoeken tot een rechte reep. De wol zal daar niet helemaal doorlopen maar dat is niet erg.Voorzichtig de wol bij de hoeken recht trekken
JEen lange reep wol die goed te spinnen ise hebt nu een mooie lange reep wol die eenvoudig te spinnen is.


De wol wordt gesponnenHet lange lont spin ik op mijn spinnenwiel. Erg gaat ongeveer 50 gram op een klos, dat is handig want dat is ook precies wat er ongeveer op een knot wol zit.
Een volle klos wol Een volle klos wol ziet er al prachtig uit. Maar de wol is nu alleen getwist. Het is dus een enkele draad. Een enkele draad is kwetsbaarder en ik wil graag dat mijn wol wat steviger is dus ga ik de wol ook twijnen.
Getwijnde draad, 3-plyIk twijn steeds 3 draden tegelijk, dat heet een 3 ply. Dat geeft een mooie ronde stevige en gelijkmatige draad.
12-15 wpiDe uiteindelijke draad is prachtig geworden. De dikte is ongeveer 12 - 15 wraps p12-15 wpier inch (WPI). Dat is handig om te weten, want dan weet ik ongeveer met welke naalddikte ik het straks het beste kan breien.
De wolUiteindelijk heb ik ruim 900 gram wol met een totale looplengte van zo'n 2100 m. Dat moet ruim voldoende zijn voor een trui. Maar dat is een ander project. Dit project is klaar.