Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
Zwart/rode dobbelsteen zakDeze dobbelsteen zak met compartimentjes binnenin kun je eenvoudig zelf maken. Ik gebruik hem voor Dungeons & Dragons, maar je kunt er natuurlijk ook andere spulletjes in bewaren zoals sieraden of make-up.


Je hebt hiervoor het volgende nodig:
  • een stop waar de twee uiteinden van het koord door gaan
  • 2 dopjes om de knoop aan het einde van het koord in te verbergen
  • een heel klein stukje versteviging voor de knoopsgaten
  • bijpassend garen.
  • een stuk stof van ongeveer 45 cm x 45 cm voor de buitenkant,
  • een stuk stof van ongeveer 45 cm x 45 cm voor de (hier rode) binnenkant,
  • een cirkel van ongeveer 25 cm doorsnee wat steviger vilt voor de compartimenten aan de binnenkant,
  • ongeveer een meter koord
 
Patroon deel grote cirkelStap 1:

Neem het patroon uit de foto hiernaast over op patroon papier. De cirkel heeft een doorsnee van ongeveer 40 cm.  
Leg het patroon op de 2 lappen stof van ongeveer 45 x 45 cm. Speld het patroon vast en knip de cirkels met een naadje van ongeveer 0.5 cm uit.
Patroon deel kleine cirkelStap 2:

Neem het paroon van de kleinere cirkel uit de foto hiernaast over op patroon papier. De cirkel heeft ongeveer een doorsnee van 21 cm. Speld het patroon op het dikke vilt en knip hem uit. Je hoeft rekening met een naad te houden, het vilt rafelt niet en hoeft niet afgewerkt te worden. 
KnoopsgatenStap 3:

Maak 2 knoopsgaten in de stof die je voor de buitenkant wilt gebruiken. Op de foto hiernaast is dat de spijkerstof, of de foto helemaal bovenaan het zwarte fluweel.

De knoopsgaten komen ongeveer op 4,5 tot 6,5 cm van de buitenrand van de stof te zitten. Op het patroon in stap 1 is dat aangegevenop de foto. 

Strijk wat plakvlieseline achter het stukje stof waar de knoopsgaten komen om deze te verstevingen. Vergeet niet de knoopsgaten open te maken met een tornmesje voor je met de volgende stap verder gaat. 
De binnenkantStap 4:

Leg het dikkere vilt op de goede kant van de stof die je voor de binnenkant wilt gebruiken. Zorg dat de middelpunten van beide cirkels exact op elkaar liggen. Geef met een krijtje de lijnen aan zoals die ook op het kleine patroon in stap 2 getekend zijn. Je kunt deze eenvoudig maken. Het zijn 3 lijnen die door het middelpunt gaan, de hoek tussen de driehoeken die zo ontstaan is steeds 60 graden.

Teken daarna een klein cirkeltje rondom het middelpunt. Het cirkeltje heeft een diameter van ongeveer 5 cm. Naai de vilt op de stof over de lijnen door het middelpunt. Keer steeds aan het einde van een lijn en ga over dezelfde lijn terug naar het middelpunt. Je kunt ook tot de kleine cirkel terugnaaien, een stukje cirkel naaien en dan de volgende lijn vanaf de cirkel naaien. Zo heb ik het gedaan zoals je in de foto hiernaast kunt zien.

Welke methode je gebruikt is niet zo belangrijk, je ziet hier later nauwelijks wat van.


De rand naaienStap 5:

Leg nu beide grote cirkels met de goede kanten precies op elkaar en stik een kleine naad langs de buitenkant. Het vilt zit tussen deze twee cirkels in. Laat een klein naadje open om de stof te keren.

Keer de stof en naai het laatste stukje netjes met de hand dicht. 

Naai nu vlak langs de buitenrand van de cirkel die is ontstaan. Deze naad blijft goed zichtbaar, doe dit dus zo netjes mogelijk.

Het buitenste randje op elkaar naaienStap 6:

Geef met een krijtje de beide cirkels op je stof aan. Je kunt dit het beste op de kant doen die later de binnenkant wordt, dan is het straks het minste zichtbaar, mochter er krijtresten achterblijven. De twee knoopsgaten moeten binnen de 2 cirkels vallen. 

Naai beide cirkels zodat er een tunnel ontstaat. Probeer de afstand tussen de cirkels overal zoveel mogelijk gelijk te houden.

Doe een kant van het koord door de stop, en rijg het koord vervolgens met behulp van een veiligheidsspeld door de tunnel. Maak de veiligheidsspeld los en doe het koord weer door de stop. Schuif de afwerkingsdopjes over het koord, aan beide kanten 1. Maak een knoop in de uiteinden en trek de knop in de afwerkingsdopjes.

De vakjes binnenin aan elkaar naaienStap 7:

Neem binnenin je zak steeds het vilt van 2 "vakjes" samen en zet dit met een paar steekjes vast. Hierdoor krijgen je vakjes iets meer vorm en blijven de dobbelstenen beter in hun eigen vakje zitten.
Hij is afJe dobbelsteen zak is klaar. Als je het koord aantrekt sluit de stof zich vanzelf over de vakjes heen zodat je dobbelstenen niet door elkaar gaan.