Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
Applicatie met haanIk heb nog wat restjes stof over van mijn grote 365 Challenge quilt. Daar wil ik een 40x40 cm groot kussen van maken. Een applicatie lijkt me wel leuk.

BenodigdhedenVoor het maken van dit kussen heb je een aantal zaken nodig. Ten eerste natuurlijk wat restjes stof. Zoals je kunt zien zit de meeste stof in de achtergrond van het kussen. Hiervoor heb je ongeveer een halve meter nodig. Naast de grote lap voor de achtergrond heb je nog minimaal 6 verschillende restjes stof nodig. 

Bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van Freezer papier. Freezer papier heeft een glimmend plastic laagje aan een kant. Door het papier met die kant op de stof te leggen en met een warme strijkbout goed te persen blijft dit aan de stof hangen. Het Freezer papier laat makkelijk weer los en er blijven geen lijmresten achter.

Natuurlijk heb je ook nog het patroon van dit kussen nodig. Dat patroon kun je hier downloaden.Carbon papierVoor het overnemen van het patroon op het freezerpapier is carbon papier erg handig. Je kunt eenvoudig zwart carbon papier uit de kantoorboekhandel gebruiken. Ik heb nog wat gekleurd carbon papier van Burda liggen, dat gebruik ik. Ook een papierschaar en een potlood met een harde punt heb je nodig. Ik gebruik hier een vulpotlood. Om het grote patroon op de achtergrond stof over te trekken gebruik ik verder nog een speciale stift. Deze verdwijnt als hij vochtig wordt. Er zijn verschillende soorten van dit soort stiften. Je hebt ze ook die verdwijnen als je er met de strijkbout overheen gaat. Dat is wat minder handig omdat je misschien af en toe tussen door je patroon wilt strijken.
Patroon overnemen op freezerpapierAls je het patroon gedownload hebt print je het uit. Let goed op dat je zeker weet dat je het patroon niet schaalt. Dan kloppen de maten straks niet meer. De kleine stukjes neem je een voor een over op de ruwe kant van het freezerpapier. Dit kun je het eenvoudigste met carbonpapier doen. Teken gewoon over de patroontjes met het potlood. Zorg dat je hard genoeg drukt anders komt het patroon niet goed over. Als je goed oplet zie je dat je alle stukjes in spiegelbeeld hebt nu. Dit staat ook bovenaan het patroon dat je gebruikt (pagina 10 en 11)
Alle stukjes zo dicht mogelijk op elkaarDoor een beetje met het patroon te schuiven kun je alle stukjes zo dicht mogelijk op elkaar overnemen. Als het carbon papier op enkele stukjes niet duidelijk is dan werk je dat met het potlood een beetje bij.
Alles bij elkaar in een bakjeAls je alle stukjes op het freezerpapier hebt overgenomen moeten ze nauwkeurig uitgeknipt worden. Knip zo netjes mogelijk. Ik vind het zelf wel handig om alle stukjes in een bakje te bewaren. Sommige stukjes zijn erg klein en raak je makkelijk kwijt.
De haan op de achtergrondstof overtrekkenDe haan op de achtergrondstof overtrekkenAls je alle stukjes netjes hebt uitgeknipt plak je de twee patroondelen van de haan netjes aan elkaar (pagina 8 en 9). De haan moet op de achtergrond stof overgenomen worden. Ik heb hier lichte cremkleurige stof voor gekozen. Je kunt dit met een lichtbak doen maar als je die niet hebt werkt deze methode ook heel goed:

  • plak het patroon op een ruit, zorg dat het zo hoog zit dat je het goed kunt overtrekken
  • plak een ruim voldoende groot stuk stof over het patroon.
  • je kunt het patroon nu wel door de stof heen zien, trek het met de speciale uitwasbare stift over.
Stukje op de gekleurde stof strijkenStukje op de gekleurde stofKies voor alle stukje die je uit het freezerpapier geknipt hebt een restje stof uit en strijk het freezerpapier op de achterkant van de stof. De glimmende kant van het papier komt op de achterkant van de stof te liggen.