Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
Blok met ingezetten hoekenAf en toe kom je een quiltblok tegen met ingezette hoeken. Dat lijkt erg lastig maar dat valt best mee. Als je de uitleg in dit artikel volgt moet het gaan lukken.

 

Twee ingezette hoekenAls je het blok dat we gaan maken goed bekijkt zie je dat het uit 4 identieke delen bestaat. Een van die delen is aangegeven met behulp van een gele punt-streep lijn. Binnen een deel kun je weer op 2 manieren een ingezette hoek vinden. De ene is door middel van een blauwe streep lijn aangegeven, de andere door middel van een orange.

De eerste ingezette hoekWe gaan van het deel linksboven een van de twee mogelijke ingezette hoeken in elkaar zetten. In dit voor beeld kies ik voor het deel dat met behulp van de orange streeplijn is aangegeven. Voor de duidelijkheid zie je het hiernaast nog een keer. Het lichte deel linksonder in de hoek gaan we in elkaar zetten. Dit deel bestaat uit 3 lapjes.
Eerste stapWe beginnen met het blokje en het donkere schuin afgesneden deel links. Leg deze volgens de foto hiernaast met de goede kanten op elkaar. Zorg dat de lapjes goed op elkaar liggen. Het vierkante deel hoort met drie zijden precies op het schuin gesneden lapje te liggen, zoals op de foto aangegeven. Je ziet op de foto dat ik de andere 4 delen al steeds per 2 aan elkaar gezet heb. Dat kun je nu ook doen, maar het kan ook als de ingezette hoek klaar is.


Stop 1 naadbreedte voor het einde van het vierkante lapjeNaai het naadje vanaf de bovenkant naar beneden, op naadbreedte afstand. Stop een naadbreedte vanaf de onderkant van het blokje. Normaal gesproken hecht je blokjes die je met de naaimachine in elkaar zet niet af, maar in dit geval moet dit wel. Naai ongeveer 3 steekjes achteruit en weer vooruit met de naaimachine. Nu kun je de draad afknippen. Pers het lapje open, zorg dat de naad daarbij naar de kant van het schuin afgesneden deel valt.

Het derde lapje vastnaaienLeg nu het andere schuin gesneden deel met de goede kant op het in elkaar gezette lapje. Zorg datr de lapjes aan de linkerkant goed op elkaar liggen.

Naai tot de eerste naadNaai nu de naad onder op het lichte deel, van de rechterkant tot iets meer dan 1 naadbreedte vanaf de schuine zijde. Ook nu moet je weer afhechten.  Als je dit lastig vindt kun je ook beide lapjes omdraaien. Dan naai je precies vanaf de eerste naad die je genaaid hebt. Je begint dan wel met een aanhechting. Dus je naait ongeveer 3 steekjes, dan 3 steekjes achteruit en weer vooruit. Vervolgens naai je tot het einde van de lapjes.

Schuine naad naaienNu komt het lastigste deel. Leg de beide schuine delen precies op elkaar. Je moet het blokje nu diagonaal vouwen en een beetje plat drukken. Persen is niet nodig. Naai nu vanaf de eerder genaaide naad naar de punt. Ook hier moet je aanhechten bij het begin. De naad die je naait is de blauwe stippellijn op de foto hiernaast.Als je de 4 delen die over zijn nog niet aan elkaar gezet hebt moet je dat nu doen. Naai de blokjes aan het korte eind van de schuine delen zoals op de foto hiernaast.


Achterkant ingezet blokjeAls je alledrie de delen aan elkaar hebt genaaid pers je het blok. Het ziet er aan de achterkant dan ongeveer uit als op de foto.

Nog een ingezette hoekAls het goed is heb je nu drie delen en de losse onderdelen van de overige 3 hoeken van dit blok. De drie delen vormen samen ook weer een ingezette hoek.

Het eerste schuine deel aan het vierkant vastzettenDeze drie delen zet je eigenlijk op precies dezelfde manier weer in elkaar. Eerst 1 schuin deel aan het blok. Naaien tot een naadbreedte vanaf de  rand van het blokje. Niet vergeten af te hechten.
Het tweede schuine deelDaarna het tweede deel aan het blokje naaien. Ook hier niet vergeten af of aan te hechten, afhankelijk van de kant waar je begonnen bent met naaien. Je hecht altijd aan of af aan de kant waar je een naadbreedte vanaf de rand van het blokje moet stoppen.
De schuine naadAls dit deel ook vast zit worden de schuine zijden op elkaar gelegd en de schuine naad genaaid. Ook hier af of aanhechten.
Alles zit vastAls je deze naad genaaid hebt ziet er uit als op de foto hiernaast. Nu kun je het lapje mooi open persen.
4 hoekenEr zijn in totaal vier hoeken die je elk op deze manier maakt.
Het blok is afAls je alle vier de hoeken af hebt kun je ze aan elkaar zetten en is je blok af.