Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
365 ChallengeHet leek me ontzettend leuk om met de 365 Challenge mee te doen. Bij deze challenge krijg je een jaar lang elke dag een nieuw patroon van een quiltblok toegemaild. Alle blokken samen vormen een prachtige quilt van zo´n 2.40 bij 2.40 (inclusief een bies).

De sjablonen, rotary cutting en foundation patterns van de challenge kun je hier downloaden.  De patronen zitten handig samen in 1 bestand. Je kunt het bestand eenvoudig vanaf je tablet bekijken, scheelt papier. Wil je de paper piecing patronen gebruiken, dan hoef je alleen die pagina's te printen. Ook een excel bestand met de plaatsing van de blokken kun je downloaden. Voor de EQ7 gebruikers staat hier een projectbestand met daarin de vrijgegeven blokken. Dit bestand wordt geregeld geupdate.

Vind je het originele ontwerp te bewerkelijk dan is het kleinere, alternatieve ontwerp met veel van de originele blokken misschien wat voor je. Je kunt dat ontwerp ook op de website vinden.

StofjesDe kleuren van de quilt zijn prachtig maar passen niet zo goed bij mijn slaapkamer. De quilt komt op een 2 persoonsbed te liggen. Ik kies zelf voor een rood/oud rose/oker tinten in plaats van het blauw.
layout january smallElke dag ontvang ik per mail een nieuw blok. De blokken zitten alleen niet naast elkaar in de quilt. Om bij te kunnen houden waar welk blok zit heb ik een overzicht gemaakt. Daarop houd ik de locatie van de blokken bij. Op de gemaakte blokken hoef ik dan alleen een klein stickertje met de datum achterop te plakken.

Elke maand heeft een andere achtergrondkleur om het zoeken te vereenvoudigen. Een aantal blokken kan ik niet in het ontwerp vinden. Ik probeer af en toe een extra blok te maken zodat ik in de vakantie niet teveel ga achterlopen.

Eigen kleuren challengeHet patroon van de quilt heb ik in EQ7 nagetekend. Zo kan ik precies (laten) berekenen hoeveel stof ik nodig heb. Bovendien kan ik nu wat blokken in het voor maken. De gekozen lapjes zijn ingescand en gebruikt om de blokken in te kleuren. Ik ben wel tevreden over het resultaat. Bij downloads kun je het EQ7 project met de inmiddels vrijgegeven blokken downloaden. Je kunt aan dat project je eigen lapjes toevoegen. Op die manier kun je een indruk krijgen van hoe je eigen quilt er straks uit gaat zien.

Veel rood getinte lapjesIn handwarm water met fijnwasmiddel (kleur)Voordat ik kan beginnen met het maken van de blokken moeten de lapjes eerst gewassen worden. Er zitten veel rood getinte lapjes bij en die kunnen behoorlijk afgeven. De lapjes worden eerst op kleur gesorteerd en vervolgens met de hand gewassen. Ik gebruik daarvoor een wasmiddel voor de fijne was en handwarm water. De lapjes staan ongeveer een kwartier in het water en worden af en toe doorgeroerd. Na het kwartiertje spoel ik de lapjes goed uit. De lapjes worden in de wasmachine gecentrifugeerd op 600 toeren.

Drogende quilt stofStrijkenDaarna worden ze te drogen gehangen. Het zijn er nogal wat..... Als de lapjes droog zijn worden ze nog mooi gestreken en dan kan het leuke werk beginnen.