Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
Blok met veel driehoekjesSoms moet je voor een blok een aantal vierkantjes bestaande uit 2 driehoeken maken zoals bijvoorbeeld voor de rand van het blok hiernaast. Dan kun je natuurlijk elk driehoekje afzonderlijk snijden. Maar er zijn ook methoden om een aantal van dit soort vierkantjes in 1 keer te maken.


Methode met de korte zijden van de driehoeken recht van draad:

teken blokjes op de achterzijde van de stofBij deze methode gaan we op de achterkant van 1 van de lapjes die we voor de driehoeken gebruiken een patroon van vierkanten tekenen. De vierkanten moeten groter zijn dan de uiteindelijke blokjes want we hebben natuurlijk de naadtoeslag nodig. Het formaat van de blokjes bereken je als volgt:
  • inches: breedte van je blokje op het patroon zonder naadtoeslag + 7/8 inch. Dus meet je op je patroon een blokje van 1 inch zonder naadtoeslag, dan teken je op de achterkant van je stof blokken van 1 7/8 inch in het vierkant.
  • cm: breedte van je blokje op het patroon zonder naadtoeslag + 1 3/4 cm. Dus meet je op je patroon een blokje van 2 cm zonder naadtoeslag, dan teken je op de achterkant van je stof blokken van 3 3/4 cm in het vierkant.
We hebben het dus over de met een blauwe pijl aangegeven maat in de afbeelding hiernaast. Omdat de blokjes vierkant zijn, geld voor de andere kant van de blokjes natuurlijk dezelfde maat.

Naai op de rode lijnenDoor de blokjes worden diagonalen getrokken. Maar 1 per blokje. Dit zijn straks je snijlijnen. In de afbeelding zijn de snijlijnen met blauw aangegeven. Precies 1/4 inch naast de diagonalen trek je nog een lijn. Doe dit aan beide zijden. Dit zijn de naailijnen. Leg beide lapjes stof met de goede zijden op elkaar en het lapje met het getekende patroon bovenop. Naai de lapjes op de naailijnen op elkaar. Op de afbeeldingen zijn alle naailijnen in rood aangegeven. Je hoeft niet elke lijn apart aan en af te hechten. Je kunt gewoon doornaaien buiten de buitenste lijnen van het blok. Alles wat buiten de blauwe omtreklijnen valt wordt straks toch weggesneden.

Als je in cm werkt trek je een lijn 1/2 cm aan beide kanten naast de diagonalen.

Snijd het blok uitAls alle naailijnen doorgestikt zijn kun je door beide lapjes heen het blok op de buitenste randen uitsnijden. Je hoeft geen extra naadtoeslag meer te nemen, die zit al in je blokje verwerkt.

DriehoekjesNu kun je de kleine vierkantjes uitsnijden. Snijd zo netjes mogelijk op de blauwe lijnen. Als je ook dit hebt gedaan kun je tenslotte de diagonalen snijden.Je ziet dat er soms een klein extra hoekje van een blokje is meegenaaid. Haal deze voorzichtig log. Het zijn maar kleine stukjes dus dat moet niet veel moeite kosten. Elk getekende vierkantje levert uiteindelijk 2 blokjes op.

PersenNu hoef je alleen je driehoekjes nog maar te persen. Heb je meer dan de 8 blokjes uit dit voorbeeld nodig, dan kun je natuurlijk gewoon meer vierkanten tekenen. Heb je bijvoorbeeld 12 blokken nodig dan bereken je het aantal blokken als volgt:
12/2= 6 vierkanten. 6 is 2 maal 3. Je kunt dus een groot blok van 2 bij 3 vierkanten tekenen.