Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
Voorbeeldplaatje roosIk wil het plaatje van een roos uitwerken.Het lijkt me leuk om het eens op een andere manier uit te werken. Ik ben heel precies van mezelf en heb de neiging om heel realistisch te willen tekenen en schilderen. Dat is prima, maar ik zou ook graag dingen "anders" kunnen tekenen.

Achtergrond verwijderdIk besluit daarom mijn pc te gebruiken om eens te kijken wat ik er mee kan. Ik gebruik voor het uitproberen het programma Paint Shop Pro 9. Waarschijnlijk zullen de meeste handelingen ook wel met andere tekenpakketten gedaan kunnen worden.
Ik wil vooral de bloem weergeven, de achtergrond vind ik zelf in dit plaatje niet zo belangrijk.De bloem wordt eerst geselecteerd. Ik gebruik hiervoor de optie "toverstaf". Door een beetje te spelen met de instellingen selecteer ik steeds een deel van de achtergrond. Dit deel wis ik vervolgens. Uiteindelijk houd ik alleen de bloem zelf nog maar over.
Afbeelding in grijstintenMijn idee is om een wat poster-achtig plaatje te maken. Met maar een paar tinten erin. Om dit mooi te kunnen doen ga ik het plaatje eerst omzetten naar grijstinten, en daarna de contrasten wat verhogen. Vervolgens ga ik met de optie "posterize" het maximale aantal tinten op 4 zetten. Vervolgens zet ik het plaatje weer om naar 16 miljoen kleuren. Ik heb de achtergrond hier even rood gemaakt zodat je het plaatje waar het voor mij om gaat nog goed kunt zien.
Kleuren vervangenNu ga ik wat spelen met het vervangen van kleuren. Dit doe ik met de "color replacer". Na wat gespeel komt dit plaatje er uit. Ik bewaar het plaatje en kijk er af en toe naar om te zien of ik dit echt wil.. Na een tijdje kom ik erachter dat het me toch wel erg fel is. Ik ga nog wat andere kleuren uitproberen.
Tinten uit de oorspronkelijke afbeeldingIk ga eens kijken wat het wordt als ik gebruik ga maken van kleuren die ook in de oorspronkelijk bloem zitten. Ik probeer wel echt verschillende tinten te zoeken. Na een aantal probeersels kom ik hier op uit.
Andere uitsnedeHet is het wel, maar ook weer niet. De ruimte er omheen is me veel te dominant. Het zijn twee delen geworden, een deel bloem en een deel achtergrond. Ik wil alleen maar "Bloem" schilderen. Daarom zoek ik een uitsnede waarin eventuele restjes achtergrond gewoon onderdeel uitmaken van het plaatje. Hier ben ik wel tevreden over. Ik wil dit plaatje gaan uitwerken in acryl op een doek van 40 bij 40 cm.
Nog een andere uitsnedeHoewel ik mijn keuze heb gemaakt, zijn er natuurlijk nog veel meer opties. Je kunt bijvoorbeeld een andere uitsnede maken en aan de bovenkant van de bloem wat meer achtergrond zichtbaar te laten, zoals in het plaatje hiernaast. Je kunt ook bijvoorbeeld hetzelfde plaatje meerdere keren, eventueel gespiegeld, gedraaid of van een ander formaat, in een totaal plaatje gebruiken, je kunt er nog een andere bewerking op toepassen, de kleuren kunnen anders en ga zo maar door.