Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
Harde pastelEen van de bekendste soorten harde pastel is de carré van Conté. Harde pastelkrijt is een speciaal soort pastelkrijt. Deze krijtjes bevatten meer bindmiddel, Arabische gom, waardoor ze harder zijn. Deze harde pastels bestaan al erg lang. Vroeger werden ze vooral in de kleuren sepia, sanguine en wit gebruikt om voorbereidende schetsen mee te maken. Tegenwoordig zijn deze krijtjes in veel kleuren verkrijgbaar, echter niet in zoveel kleuren als de zachte pastelkrijtjes.

da Vinci - 1da Vinci - 2da Vinci - 3Leonardo da Vinci is een van de kunstenaars die veel gebruik maakte van sanguinekleurig krijt om te schetsen. Je ziet hier een aantal van zijn werkstukken. In de schetsen worden diverse technieken gecombineerd. Je ziet duidelijke lijnen, die de contouren van bijvoorbeeld het lichaam of haar volgen. Ook worden door middel van vlakken schaduwen weergegeven zodat de vormen drie-dimensionaal worden. Tekentechnieken werden vaak gecombineerd met inkt.

Verschil pastelsoortenVerschil pastelsoorten nat makenBij harde pastel komt het pigment minder makkelijk vrij dan bij de zachte pastels. Ze zijn daarom minder geschikt voor de kenmerkende techniek van zachte pastels, het laten overvloeien of vervagen van kleuren door deze te doezelen. Hiernaast zie je het verschil tussen zachte pastel, pastelpotlood en harde pastel. Harde pastels zijn overigens net als zachte pastels oplosbaar in water, maar geeft beduidend minder pigment af.
Puntjes makenOmdat je heel makkelijk puntjes aan de krijtjes kunt maken met behulp van een mesje of schuurpapier, zijn ze uitermate goed geschikt om precieze lijnen en details weer te geven.De vierkante vorm leent zich zeer goed om met hoeken, de zijkanten of de punt te werken. Makkelijk voor zowel grote vlakken als kleine details.
Gebruik krijtjesHier zie je een voorbeeldje van de verschillende kanten van een pastelvierkantje die je kunt gebruiken.
RestjesZelfs met de kleinste stukjes harde pastel kun je nog goed tekenen. Je ziet hier hoe klein de stukjes die nog gebruikt kunnen worden wel niet zijn.
Tulpen in pastelHarde pastels worden over het algemeen gebruikt voor het opzetten van tekeningen, het aanbrengen van details of schetsachtige tekeningen. Je kunt de (schets)lijnen nog eenvoudig wegvegen met een varkensharen penseel of een schone doek. Ook zijn harde pastels geschikt voor het maken van krachtige expressieve lijntekeningen. Harde pastels hebben daarnaast als voordeel dat ze het papier niet snel laten dichtslibben.
ArcerenDe kleuren van harde pastels kun je mengen door deze over elkaar heen te arceren, net als bij kleurpotlood. Ook hier werkje met de lichte kleuren over de donkere kleuren voor de mooiste resultaten.