Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
Voorbeeldplaatje tulpenIk wil graag een uitwerking maken van het plaatje hiernaast, met de tulpen. Het is een plaatje dat me vanaf het allereerste begin heel erg aangesproken heeft.

Boeiend deelHet hele plaatje uitwerken is nu niet de bedoeling. Daarom gebruik ik een tekenpakket om een mooie uitsnede te zoeken. Dit lijkt me wel een mooi stukje...
Schets voor sjabloonOmdat ik het plaatje wil uitwerken als monotype, en gebruik maken van een sjabloon, maak ik een schets van de uitsnede. De schets moet op de glazen plaat die ik voor de uitwerking ga gebruiken passen. De plaat is 23 bij 23 cm.
SjabloonDe vorm wordt voorzichtig met een mesje langs de buitenrand uitgesneden. Omdat ik niet de uitsnede maar juist het papier ga gebruiken, moet ik het er in 1 keer uitsnijden, en mag het papier niet in stukken gesneden worden om het eenvoudiger te maken.
MaterialenDeze voorbereidingen zijn af. De andere materialen die gebruikt worden zijn:
  • terpentine en oude doeken om de platen, rollers, penselen en paletmessen na gebruik schoon te maken.
  • andschoenen of Artguard crême om mijn handen te beschermen.
RollersDaarnaast gebruik ik rollers en veel oude kranten. De rollers zijn om de verf op te brengen, maar ook om de afdruk van de plaat op het papier over te brengen.
Uitrollen op metalen plaatAls palet wordt een grote metalen plaat gebruikt. Hieropkan de verf gerold worden. Door dat rollen komt hij goed gelijkmatig verdeeld over de roller te zitten en kan ik hem mooi overbrengen op de werkplaat. Behalve rollers gebruik worden ook kwasten gebruikt om het werkstuk te maken.
Werkstuk op glazen plaatHet werkstuk zelf wordt op een glazen plaat van een fotolijstje gemaakt. Dit is een hele goedkope lijst van 23 bij 23 van Ikea. Deze goedkope lijstjes zijn in een aantal handige kleine formaten te koop. Natuurlijk kun je ook een werkstuk maken op een grote glazen plaat of op glas uit de doe-het-zelf zaak. Voordeel van de foto lijstjes is dat de randen van het glas mooi afgewerkt zijn zodat je je er niet makkelijk aan snijdt.
Mengkleur aanbrengenAlles ligt klaar, er kan begonnen worden.. Eerst wordt een mooi groen van blauw en geel gemengd. Ik breng de mengkleur, waar je nog wat vlekken geel en blauw in kunt zien, over op de glazen plaat. Ik wil niet dat de plaat helemaal egaal van kleur is.
Met kwast dikkere verf aanbrengenMet een kwast breng ik een paar vlekken wat dikkere verf aan. Als de verf dikker is, kun je er meer afdrukken van maken en zullen de afdrukken ook beter gedekt zijn.
Sjabloon op de plaat leggenNu leg ik het vel papier waar ik mijn ontwerp uitgesneden heb voorzichtig over de ingerolde plaat. Het papier is net zo hoog als de plaat dus ik moet goed mikken om de randjes netjes te laten aansluiten.
Inkt binnen het sjabloon wegdeppenUit het deel dat nu nog zichtbaar is wordt de inkt opgedept. Ik doe dat door er een aantal keren een stuk krantenpapier overheen te leggen en goed op het papier te wrijven. Ik dep deze inkt op zodat ik er met een kwast een iets vettere en gedetailleerdere voorstelling op kan maken.
Afbeelding uitwerkenIk laat het grote stuk papier gewoon liggen en ga mijn afbeelding in het midden met kwast en inkt uitwerken. De verf is wat anders van consistentie dan normale olieverf. Echte details aanbrengen is daarom lastig. Maar dat hoeft ook niet. Af en toe houd ik het geheel tegen het licht. Zo kan ik zien waar nog niet genoeg inkt op de plaat zit en dit bijwerken.
Papier van de plaat aftrekkenAls de afbeelding klaar is wordt het papier voorzichtig van de plaat afgetrokken. Je ziet dat het papier een flink deel van de inkt heeft meegenomen. De voorstelling in het midden is nog heel vet. Ik breng voorzichtig met een roller langs de randen van de plaat wat nieuwe verf op.
Afdruk op schoon papier makenAls ik tevreden ben leg ik er een schoon stuk papier op en maak ik de afdruk. De afdruk is wel leuk geworden. Zoals je ziet is de afdruk in spiegelbeeld. Dat is een van de eigenschappen van monotype.
Gebruikte materialen:

Blockprint van Daler Rowney. Kleuren:
  • 607 - brilliant geel
  • 100 - blauw
  • 513 - Karmijnrood
  • 011 - wit
Wit tekenpapier, fabriano 120 grs voor de afdruk
Wit eenvoudig typemachine papier voor het sjabloon

Het was iets heel anders dan anders. De techniek monotype vraagt veel tijd, maar ik vind de resultaten zelf erg leuk.