Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
Voorbeeldplaatje tulpenIk wil graag een uitwerking maken van het plaatje hiernaast, met de tulpen. Het is een plaatje dat me vanaf het allereerste begin heel erg aangesproken heeft.

Boeiend deelHet hele plaatje uitwerken is nu niet de bedoeling. Daarom gebruik ik een tekenpakket om een mooie uitsnede te zoeken. Dit lijkt me wel een mooi stukje...
Schets voor sjabloonOmdat ik het plaatje wil uitwerken als monotype, en gebruik maken van een sjabloon, maak ik een schets van de uitsnede. De schets moet op de glazen plaat die ik voor de uitwerking ga gebruiken passen. De plaat is 23 bij 23 cm.
SjabloonDe vorm wordt voorzichtig met een mesje langs de buitenrand uitgesneden. Omdat ik niet de uitsnede maar juist het papier ga gebruiken, moet ik het er in 1 keer uitsnijden, en mag het papier niet in stukken gesneden worden om het eenvoudiger te maken.
MaterialenDeze voorbereidingen zijn af. De andere materialen die gebruikt worden zijn:
  • terpentine en oude doeken om de platen, rollers, penselen en paletmessen na gebruik schoon te maken.
  • andschoenen of Artguard crême om mijn handen te beschermen.
RollersDaarnaast gebruik ik rollers en veel oude kranten. De rollers zijn om de verf op te brengen, maar ook om de afdruk van de plaat op het papier over te brengen.
Uitrollen op metalen plaatAls palet wordt een grote metalen plaat gebruikt. Hieropkan de verf gerold worden. Door dat rollen komt hij goed gelijkmatig verdeeld over de roller te zitten en kan ik hem mooi overbrengen op de werkplaat. Behalve rollers gebruik worden ook kwasten gebruikt om het werkstuk te maken.
Werkstuk op glazen plaatHet werkstuk zelf wordt op een glazen plaat van een fotolijstje gemaakt. Dit is een hele goedkope lijst van 23 bij 23 van Ikea. Deze goedkope lijstjes zijn in een aantal handige kleine formaten te koop. Natuurlijk kun je ook een werkstuk maken op een grote glazen plaat of op glas uit de doe-het-zelf zaak. Voordeel van de foto lijstjes is dat de randen van het glas mooi afgewerkt zijn zodat je je er niet makkelijk aan snijdt.