Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
Talens vernissen voor olieverf Eisen voor een goed vernis Een goed vernis moet aan de volgende eisen voldoen:

 • Bescherming bieden tegen stof – vuil – vocht etc.
 • Een goede hechting op de onderliggende verflaag hebben.
 • Niet vergelen.
 • Niet craqueleren.
 • Eenvoudig te verwijderen zijn i.v.m. restauratie of een nieuwe vernislaag.


Slotvernis

Vernis bestaat uit hars vermengt met terpentijn ( natuurproduct) of hars vermengd met terpentine ( chemisch product). De terpentijn of terpentine verdampen, en de hars blijft als beschermlaag op het schilderij achter. (Slot-)Vernissen zorgen voor een egale glanslaag en beschermen je schilderij. Slotvernis bestaat zowel in glanzende als in matte vorm. Het is mogelijk om deze onderling te mengen om zo de gewenste matheid te verkrijgen. Zorg er dan wel voor dat je voldoende aanmaakt voor het hele schilderij zodat er geen verschil in glans ontstaat. Olieverf schilderijen moeten echt door en door droog zijn voordat er een vernislaag op aangebracht wordt. Dit duurt voor dunne lagen verf minimaal 6 maanden.
Er zijn een aantal soorten:

 • Dammarvernis; traditionele hoogglanzende vernis. Deze vernis kan alleen verdund worden met een krachtig oplosmiddel als terpentijn. Talens levert Dammarvernis ook in matglanzend.
 • Schilderijvernis (Talens); in mat en glans verkrijgbaar.
 • Acrylvernis (Talens); in mat en glans verkrijgbaar, zowel voor olieverf als acryl geschikt.
 • Artists’ glanzende vernis en Artists’schilderijvernis (Winsor & Newton); hoogglanzend en glashelder. Het zijn de moderne vervangers van Dammar vernis.
 • Consev-Art vernis( Winsor & Newton); in mat en glanzend. Glasheldere vernis die meer dan 100 jaar makkelijk verwijderbaar blijft.
 • Wasvernis (Winsor & Newton)


Schmincke vernissen voor olieverf

Werkwijze aanbrengen slotvernis

Voor het aanbrengen van slotvernis dient het schilderij eerst gereinigd te worden van stof. Dit doe je met een schone zachtharige kwast. Vervolgens verspreid je vers broodkruim over het doek en rol je hiermee met de vingers over de verflaag. Als het hele schilderij behandeld is verwijder je de broodkruim. Leg het schilderij tijdens het vernissen horizontaal neer om uitzakkende laagjes vernis te voorkomen.

Matte vernis breng je in één laan en in één richting op. Horizontaal of vertikaal. Dit is in verband met de matteringsdeeltjes die in één richting moeten liggen.
Glanzende vernis breng je in meerdere dunne laagjes die je tussentijds laat drogen aan. Breng de laagjes beurtelings horizontaal en vertikaal aan. Drie tot vier laagjes voldoet.
LeFranc vernissen voor olieverf

Retoucheervernis

Er is ook retoucheer- of retouche- vernis verkrijgbaar. Retoucheervernis is voor twee doeleinden geschikt.
Ten eerste kan het worden gebruikt voor een voorlopige beschermlaag op het schilderij. Een retoucheervernis zorgt ervoor dat het schilderij kan blijven “ademen”. De verf moet wel minimaal een maand drogen. Vervolgens kan als de verf echt droog is, over de retoucheervernis een laag slotvernis aangebracht worden.

Ten tweede kan retoucheer vernis worden gebruikt voor het ophalen van matte “ingeschoten” plekken. Dit zijn plekken waar de olie in de onderliggende lagen of de drager is getrokken, waardoor er op de bovenste laag een doffe plek is ontstaan. Voor het tweede doel kun je het beste een spuitbus retoucheervernis gebruiken. Retoucheer vernis hoeft niet verwijderd te worden voordat je de slotvernis aanbrengt.