Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
ArtisanOlieverf is er in heel veel soorten en maten. Een van de nadelen van olieverf is de lucht van terpentine. Tegenwoordig zijn er ook olieverven die met water verdunbaar zijn. Deze wordt gemaakt van gemodificeerde lijn- en saffloerolie. Deze oliën stoten water niet af maar vermengen zich ermee. De verf behoudt echter alle andere eigenschappen van traditionele olieverf. De samenstelling is soms zelfs mooier dan die van sommige andere merken traditionele olieverf.Waterverdunbare olieverf biedt wel voordelen ten opzichte van de traditionele olieverven. Je hebt geen terpentine nodig. Vooral dit wordt door veel mensen als een groot voordeel ervaren; minder stank, geen hoofdpijn en minder belastend voor het milieu. Ook de kwasten kunnen gewoon met water en een beetje zeep gereinigd worden.

Hoewel waterverdunbare olieverven wel mediums en olien voor gewone olieverf vermengd kunnen worden, is dit niet aan te bevelen. Dit zirgt er namelijkvoor dat de wateroplosbaarheid vermindert of helemaal verdwijnt. Je kunt voor waterverdunbare olieverven het beste mediums die hier speciaal voor gemaakt zijn gebruiken.

Basisset kleurenHeb je geen aparte werkruimte waar je met olieverf bezig kunt zijn, dan zou je kunnen overwegen om van waterverdunbare olieverven gebruik te maken. Er zijn 2 goede merken waterverdunbare olieverf:

  • Cobra, waterverdunbare olieverf van Talens, eerder H2Oil genoemd.
  • Artisan, waterverdunbare olieverf van Winsor & Newton.

Je kunt deze verf enigszins verdunnen met water, maar het is niet de bedoeling dat je hem als waterverf gebruikt. Wil je de verf toch verdunnen om bijvoorbeeld te glaceren, dan kun je gebruik maken van speciaal hiervoor ontwikkelde mediums. Artisan heeft twee kleurseries. Serie 2 maakt gebruik van duurdere pigmenten (oa cadmium en kobaltpigmenten) en is dus iets duurder. De serie staat op de tube aangegeven. De prijs is vergelijkbaar met die van gewone olieverf.


MediumsVoor Artisan zijn er diverse mediums ontwikkeld: impastomedium, algemeen painting medium, standolie, lijnolie, en een sneldrogend medium. De mediums moeten voor gebruik goed geschud worden. Natuurlijk zijn ook al deze mediums waterverdunbaar en oplosbaar. 
H2Oil, nu CobraCobra is waterverdunbare olieverf van Talens. De verf is verkrijgbaar in 40 lichtechte briljante kleuren. Ook Talens heeft diverse mediums voor de waterdunbare olieverf.

  • Cobra schilder medium; maakt de verf smeuiger en better. De penseelstreek vervaagt hierdoor meer. Dit medium heeft geen invloed op de droogtijd. De verf gaat wel iets meer glanzen
  • Cobra glazeer medium; maakt de verf vloeiender. Speciaal voor de glaceer techniek. Dit medium is erg vet, gebruik dit dus voornamelijk in de laatste lagen. Dit medium is ook waterverdunbaar en heeft geen invloed op de droogtijd.
  • Cobra schilder pasta; een kleurloos medium dat even dik is als de verf. Je kunt het door de verf mengen om vervolgens de impasto techniek te gebruiken, de verf wordt daardoor wel transparanter. Je kunt het ook gebruiken om de kleurkracht van de verf te verminderen.
De prijs van Cobra is vergelijkbaar met die van traditionele olieverven.
Gerookte vis, Artisan
Je kunt dezelfde gereedschappen en dragers gebruiken die je ook voor traditionele olieverf gebruikt. Het is zelfs mogelijk om de waterverdunbare olieverf weer te mengen met gewone olieverf maar dit maakt de waterverdunbaarheid wel minder.