Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
een vlecht lontwolIk heb Ashford wolverf en wat Merino lontwol gekocht. Ik wil de lontwol in heldere kleuren verven, spinnen zodat er bijvoorbeeld een sjaal van gesponnen kan worden. Alles bij elkaar behoorlijk wat werk.

Verf aanbrengenIk begin met het aanmaken van verf. Per 100 gram wol heb je 1 gr verf nodig. Ik heb niet zoveel nodig, dus ik maak een liter aan, en gebruik daar maar een klein beetje van. Ik voeg nog geen zuur toe, dan blijft mijn verfmengsel goed. Met de verf breng ik vlekken aan op mijn voorgeweekte lontwol. De lontwol wikkel ik in huishoudfolie en leg ik daarna in een glazen schaal die ik goed kan schoonmaken in de afwasmachine.
De wol is geverfdDe lontwol gaat 3 minuten in de magnetron op de hoogste stand. Daarna laat ik hem afkoelen. Als de lontwol wat afgekoeld is, vouw ik het plastic huishoudfolie open. Zo kan de wol nog wat verder afkoelen.
De wol ligt te drogenAls de wol redelijk afgekoeld is, spoel ik hem uit in schoon water en leg ik hem te drogen op een handdoek. De lontwol ziet er prachtig uit.
Een mooie braidAls ik de lontwol vlecht ziet het er zelfs nog leuker uit. Bijna zonde om te gebruiken. Je ziet hier 1 braid, maar ik heb er twee gemaakt die ongeveer identiek zijn. Een braid of vlecht weegt ongeveer 125 gram.
De wol wordt gesponnenVoor ik de wol ga spinnen splits ik het lont in 4 ongeveer even dikke delen. Het is niet zo belangrijk dat ze perfect even dik zijn. Ongeveer is goed genoeg. Dat spin ik ze op mijn Ashford Elisabeth spinnewiel. Dat ziet er kleurrijk uit.
Wol op de klosJe ziet alle kleurtjes uit de braid terugkomen, met wat mengtinten. Op een klos zit ongeveer 60 gram wol, dat zijn dus 2 van de 4 delen van een braid.


Op de lazy kateIk had twee braids, dus ik heb uiteindelijk 4 klossen vol, elk met ongeveer 60 gram wol. Je ziet hier drie klossen op de tensioned lazy kate, en nog een klos op een gewone laze kate.
GetwijndDe draden worden samengevoegd tot een 2 ply. Dat betekent dat ik 2 draden twijn. Door de kleurtjes ziet het er erg vrolijk uit.
14 WPIIk heb hier de draad om een zogenaamde "spinners control card" gewikkeld. Daar lees ik af dat ik 14 wikkelingen netjes naast elkaar in 1 inch kwijt kan. De garendikte is dus 14 wpi. Dat is ongeveer garendikte DK. Dat is handig om te weten als je er iets van wilt breien. Het kan dat de wol nog iets luchtiger wordt na het wassen. Dat zou de dikte ongeveer 12-13 WPI worden wat Sport dikte is.
Op de Niddy NoddyNa het twijnen wikkel ik de wol op een Niddy Noddy. Ik gebruik een vrij grote omdat het een behoorlijk bos garen is geworden, Er zit rond de 125 gram op een klos nu.
Op strengenDe twee strengen zien er leuk uit zo. Samen is het 250 gram, en ruim 500 meter wol.
Close up van de wolZe zijn voor een kennis, ik hoop dat ze er blij meer is en er iets leuks van gaat maken.

Spin je zelf ook dan vind je het misschien leuk om eens in mijn portfolio te kijken. Ik bied geregeld zelfgeverfde lontwol aan om te spinnen.