Nu de basis klaar is gaan we met het lastigste maar meteen ook leukste stuk beginnen. We gaan wat kleur aan de quilt toevoegen. Je ziet dat de quilt nu uit 16 vierkantjes bestaat. Elk vierkantje heeft 4 puntjes die naar het midden van de vierkantje gevouwen zijn. Deze puntje moet je vast zetten. Je kunt dit met de naaimachine doen met een paar steekjes of een kleine zigzag.
|
Ik vind dat zelf niet zo mooi omdat dit ook op de achterkant te zien is. Ik doe het zelf dus met de hand met een paar steekjes. De draadjes knoop ik aan elkaar en steek ik in de stof weg. Ze zijn dan niet meer zichtbaar, ook niet vanaf de achterkant. De puntjes hoeven niet aan de onderkant vast te zitten maar wel aan elkaar. |
Zet alle puntjes eerst vast voordat je verder gaat. Als je alles goed geperst hebt in het begin en je hebt netjes op de vouwen genaaid bij het aan elkaar zetten van de lapjes dan komen de puntjes netjes bij elkaar uit. |
Hiernaast zie je hoe ik allemaal gekleurde blokjes diagonaal op de basis heb gelegd. De vierkantjes zijn ongeveer 2,5 bij 2,5 inch. Je kunt hier dus ook repen uit een Jellyrol voor gebruiken. De vierkantjes zijn misschien iets anders neergelegd dan je zou verwachten, kijk dus even goed. Ze liggen steeds over een naad waar twee lapjes aan elkaar zitten heen. In totaal heb ik 24 gekleurde blokjes van 2,5 bij 2, 5 inch.
Probeer even goed uit hoe je de lapjes wilt neerleggen. Als je tevreden bent kun je ze vastlijmen met een drupje lijm uit een textiellijm stift, of je kunt er een speldje doorheen doen. |
Als je alle kleine gekleurde lapjes met een speld of een drupje lijm hebt vastzitten kun je beginnen met vouwen en stikken. Kijk goed op de foto hiernaast. Je ziet daar dat ik de naaden die om het lapje heen liggen over het lapje trek. Omdat er wat meer ruimte in het midden van de naadjes is kun je de naad daar iets verder over het gekleurde lapje trekken. Dat zorgt voor die mooie gebogen lijnen. Het stikken doe je nu door alle lagen heen, vlak op het randje van de naad. Dus in dit voorbeeld op de lichte stof en vlak bij de donkere stof van het kleine lapje.
|
Hiernaast nog een foto waarop je het stiksel goed kunt zien. De volgorde waarin je de lapjes vastzet is niet zo belangrijk als je maar geen randjes vergeet. Je kunt lapje voor lapje helemaal rondom vastzetten of steeds een lange gebogen lijn naaien waarin je elke keer maar 1 kant van een lapje vastnaait en dan weer naar het volgende lapje springt. Je kunt tussendoor steeds even stoppen. Als je geen aan en afhechtingen in je werk wilt zien kun je dat als volgt doen: houd als je start met naaien de draden goed vast zodat er geen knoop in komt. Als je een stuk genaaid hebt en je wilt stoppen dan zorg je voor wat langere draden voor je ze doorknipt. Hecht niet af. Vervolgens trek je de draden allebei naar dezelfde kant. Maak er een knoop in en steek de uiteinden weg in de stof. Dat doe je ook met de begindraden. Je ziet dus geen losse draadjes in je quilt.
|
Als je alle vierkantjes vastgestikt hebt ziet je quilt er ongeveer uit als op de foto hiernaast. Ik heb ook de naadjes aan de randen omgevouwen en vastgezet omdat ik dat mooi vind om te zien. Je eindigt met een quilt van ongeveer 40 x 40 cm die helemaal klaar is en nergens meer afgewerkt of doorgestikt hoeft te worden. |
Ik wil van mijn quilt een kussenhoes maken dus heb ik een achterkant gemaakt die uit 2 delen bestaat. Elk deel is eigenlijk een zak van 40 cm breed en ongeveer 23 cm lang. Ik heb daarvoor 2 lappen geknipt van 41 x 47 cm. Die heb ik dubbelgevouwen met de goede kant van de stof op elkaar tot een lap van 41 x 23,5 cm. De naden (niet de stofvouw) heb ik op elkaar gestikt met een naadje van ongeveer 0,5 cm. Ik heb een kleine keeropening niet vastgestikt. De stof is door deze keeropening gekeerd en geperst.
Hierna heb ik op elke lap een deel van een strook klittenband gemaakt. Het klittenband komt aan het kant waar geen naad zit maar de stofvouw. Je moet even goed uitmeten waar het klittenband moet komen. Als het klittenband op elkaar zit moeten je 2 delen samen een vierkant van 40 x 40 cm vormen.
Tenslotte heb ik de zo ontstane achterkant nog met kleine steekjes aan de quilt vastgezet.
|
Als de hoes af is kun je er door de opening met het klittenband een kussen van 40 x 40 cm instoppen en het klittenband weer netjes dichtmaken. Het resultaat mag er zijn.
Ik vind het zo leuk om te doen en er zo mooi uit zien dat ik nu een sprei ga maken voor een eenpersoonsbed van 80 bij 200 cm. Ik maak het sprei 140 x 220 cm. Dat zijn 14 bij 22 lapjes. Ik hoop dat het gaat lukken.
|
Een blauwe variant van het kussen is ook ontzettend mooi. |