Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
KussenhoesIk had nog wat restjes stof liggen van mijn grote 365 Challenge Quilt en het leek me leuk om daar een kussenhoes van je maken. Na wat zoeken op internet en youtube kwam ik de Kathedraal techniek tegen. Dat leek me wel leuk. Omdat het begin even puzzelen was heb ik er een handleiding bijgemaakt. Er zijn verschillende technieken maar de hier beschreven techniek vond ik zelf het eenvoudigst. 

De basis voor de quilt zijn lapjes van 8.5 x 8.5 inch. Elk lapje levert een blokje van ongeveer 10 bij 10 cm op. (4 x 4 inch). Voor een kussenhoes van 40 bij 40 cm heb ik dus 4 x 4 = 16 lapjes van 8.5 bij 8.5 inch nodig. Deze lapjes vormen de achtergrond van de quilt, in de foto hierboven alles in de lichte tint. Ik heb er voor gekozen om alle lapjes uit dezelfde stof te halen maar je kunt er ook voor kiezen om voor elk lapje een anders stofje te nemen.
Zijnaden vaststikkenAls je de lapjes op maat hebt gesneden vouw je ze met de goede kanten op elkaar dubbel. 
Zijnaden stikkenDe 2 zijnaden worden nu op elkaar gestikt. Stik op 1/4 inch van de rand. Je kunt met behulp van "kettingnaaien" met alle lapjes achter elkaar doen. Dat scheelt behoorlijk wat garen. Met ketting naaien wordt bedoeld dat je als een lapje genaaid is niet af en aanhecht en de draad afknipt maar meteen na het lapje met de volgende verder naait. Je kunt wel even 2 steekjes heen en weer naaien bij het begin en einde van het lapje maar je knipt de draad niet door maar gaat na het afhechten meteen met het volgende lapje verder. Doe eerst een zijkant van alle lapjes en vervolgens de andere. Knip als je klaar bent alle lapjes door. Je hebt nu een hele stapel dubbel gevouwen lapjes.

 

Vouw de naden naar elkaarNu ga je van de dubbelgevouwen lapjes een soort envelopjes maken. Leg de 2 net genaaide naadjes op elkaar zoals op de foto hiernaast te zien is. Zorg dat je de naad heel netjes op elkaar hebt liggen. Het envelopje moet zo netjes als maar kan worden.
Naden op elkaarAls je de naadjes goed laat "stoten" dan weet je zeker dat ze mooi op elkaar liggen. Je kunt zien wat ik bedoel op de foto hiernaast.
Stik vanaf zijkantWanneer je de naden op elkaar legt heb je als het ware een vierkantje gekregen waarvan een diagonaal al gestikt is, de andere is nog open. De diagonaal die nog open is moet ook dicht, maar niet helemaal want dan kunnen we het zakje dat zo ontstaan is niet meer omkeren. Ook hier stik je weer op 1/4 inch van de rand. Je kunt de opening precis in het midden doen maar ook ongeveer op 1/3 van de naad.