Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
Bies met schuine hoekenEen mooie bies om een quilt is wel wat werk maar geeft wel een prachtig resultaat. Ik vind het zelf altijd erg mooi om dit met schuine hoeken te doen zoals op de quilt hiernaast.

Strijk de bies dubbelJe maakt de bies uit repen stof die je over de volle breedte uit de stof snijdt. Dat mag gewoon recht, dat scheelt heel veel stof. Soms kan het mooier zijn om de bies schuin uit de stof te snijden, maar dat geldt vooral als je ronde bochten moet maken met de bies. Wij gaan geen ronde bochten maken maar schuine hoeken. De hier beschreven manier van biezen aanzetten kost wat meer stof maar het voordeel is dat je hem prachtig aan de quilt kunt zetten.

De banen die aan elkaar gezet worden worden gesneden op 4 x biesbreedte + 1/2 inch wanneer je met inches werkt. Dus als de bies 1,5 inch breed moet worden dan worden de repen 6,5 inch breed. Wil je een bies van 1 inch, dan snijd je de repen 4,5 inch breed. De 0,5 inch is voor de naad. We werken met dubbelgevouwen stof en zetten de bies met een 1/4 inch naad aan de top.


Bies aanzettenDe totale lengte die je nodig hebt is 2 x (lengte en breedte van de top) + 8 x breedte van de bies en een paar cm om lekker te kunnen werken. Is je top 150cm bij 180cm en wil je een bies van 1 inch dan heb je een totale lengte nodig van 660 cm + 8 inch + een beetje. Voor het gemak rekenen we 2,5 cm als 1 inch. Dat mag nu omdat we toch al wat extra nemen. Eigenlijk is een inch iets groter. Wanneer je grote lengtes moet omrekenen kun je dit beter op een rekenmachine doen en voor 1 inch 2.56 cm nemen. Pas na het uitrekenen rond je dit af op mm's.

Voor ons voorbeeld komen we uit op 680 cm en een beetje, dus ongeveer 7 meter bies. Snijd zoveel repen van de berekende breedte en naai deze aan elkaar tot je minimaal deze lengte hebt. De repen zet je aan elkaar en strijk je netjes dubbel.
Vulling en achterkant zijn groter dan topDe top, tussenlaag en achterkant van de quilt heb je als het goed is al doorgestikt. De onderkant en de vulling steekt als het goed is ongeveer de biesbreedte - 1/4 inch uit onder de top.

Begin ergens in het midden van een van de zijkanten van je quilt met het bevestigen van de bies. De bies leg je bovenop de top, met de niet afgewerkte kant gelijk met de rand van je top. Je hebt dan dus 3 onafgewerkte zijkanten stof bovenop elkaar. 1 maal de top en 2 maal de bies. Je kunt op de foto hierboven goed zien wat ik bedoel. Begin niet helemaal aan het begin van de bies maar laat ongeveer 20 cm los hangen. Je moet op het laatst het begin en het einde van de bies nog aan elkaar zetten en dat gaat anders niet meer.

Op de foto hiernaast zie je hoe het er uit ziet als je de bies vastgezet hebt. Zorg dat je netjes 1/4 inch van de zijkanten van de stof af naait. Je kunt hier een 1/4 inch quiltvoetje voor gebruiken. Vanaf het stiksel tot de zijkant van de vulling en de onderkant meet je nu als het goed is de biesbreedte.

Naai tot 1/4 inch van de hoek en hecht afNaai de bies netjes verder tot je bijna bij de hoek bent. Op het plaatje hiernaast moet je ongeveer tot de zwarte stip bij de pijl naaien. Dat is 1/4 inch uit de hoek vanaf de onderkant en de zijkant gemeten. Hecht de draad hier af.
Geef met een speld aan tot waar je moet naaienJe kunt dit punt niet goed zien tijdens het naaien omdat de bies er overheen ligt. Het kan dan handig zijn om een speld te gebruiken om het einde van de top of het punt waar je moet stoppen aan te geven.


Vouwen deel 1Nu komt een lastig stukje. Vouw de bies zoals op de foto hiernaast. De bies maakt een haakse hoek. Als je goed kijkt zie je dat de bies na de schuine naad weer gelijk loopt met de rand van de top. Als je precies ver genoeg hebt doorgestikt dan zit het stiksel precies tot onderaan de schuine naad, 1/4 inch van de onderkant af. 
Vouwen deel 2Nu vouw je de bies weer terug. Aan de rechterkant ligt de vouw 1/4 inch van de zijkant af. Op de afbeelding hiernaast is dit afstand D. Ter controle zijn hier nog een aantal maten aangegeven. Je ziet hier de volgende maten:
  • Afstand A is 2 x biesbreedte + 1/4 inch
  • Afstand B is 1/4 inch
  • Afstand C is biesbreedte
  • Afstand D is 1/4 inch

Als je goed kijkt zie je ook de schuine naad waar de bies omgevouwen is onder de stof. Draai je quilt een kwart slag tegen de klok in en probeer de naald precies in die schuine naad weer door je quilt te krijgen, weer netjes om 1/4 inch van de rand. Hier moet je verder stikken.
Vouwen deel 3Hier zie je nog een keer hoe je de bies omvouwt. De vouw is dus niet gelijk met de rand van de vulling en onderkant van je quilt maar blijft hier 1/4 inch vandaan.

Verder stikkenJe stikt weer gewoon verder met netjes 1/4 inch naad zoals op de foto hiernaast. Je ziet hier ook het punt aangegeven waar je ongeveer weer begint met naaien. Zorg er goed voor dat je niet te vroeg begint. Met een zwarte lijn is aangegeven waar ongeveer de schuine vouw in de bies zit. De stippellijn geeft aan waar je moet stikken.
Verder stikkenHier zie je hoe de bies weer netjes verder gestikt wordt. Je kunt ook goed het voetje zien dat ik gebruik. Dit is een 1/4 inch of een quilt voetjes. De zijkant van het voetje is precies 1/4 inch breed. Dus als ik de rand van de stof gelijk met de zijkant van het voetje laat lopen heb ik automatisch een naad van 1/4 cm.


Rand omvouwen en vastzettenOp dezelfde manier als hier stik je de bies overal aan de quilt. Omdat je de quilt steeds een kwart slag tegen de klok in draait is het truukje voor de hoeken overal hetzelfde. Ongeveer 20 cm voor dat je weer bij het begin aangekomen bent stop je en hecht je de bies af. Knip de beide uiteinde nu zo af dat je precies genoeg lengte overhoudt om ze met een 1/4 inch naad aan elkaar te zetten. 

Zet heb begin en het einde van de bies aan elkaar. Controleer of je de lengt goed hebt. Klopt alles dan kun je ook het laatste stukje van de bies vast zetten.

Nu de bies rondom helemaal vast zit kun je de bies om de vulling en de stof van de onderkant vouwen. De bies komt precies tot de naad waarmee de bies aan de voorkant is vastgezet. Zet de bies rondom met wat naalden vast.
Schuine hoekenNu de bies rondom helemaal vast zit kun je de bies om de vulling en de stof van de onderkant vouwen. De bies komt precies tot de naad waarmee de bies aan de voorkant is vastgezet. Zet de bies rondom met wat naalden vast.

In de hoeken vouw je de stof mooi schuin naar binnen zoals op de foto hiernaast te zien is. Zet de hele bies met kleine steekjes met de hand vast. Zorg er daarbij voor de het stiksel waarmee de bies is vastgezet niet zichtbaar is.

Als je een etiket aan de achterkant bevestigd is het mooi om deze tijdens het vastzetten van de rand ook vast te zetten.
Het etiketAls je een etiket aan de achterkant bevestigd is het mooi om deze tijdens het vastzetten van de rand ook vast te zetten. Je ziet dat op de foto hiernaast. De linkerkant en de onderkant van het etiket zijn aan de stof vastgezet voordat de bies vastgezet wordt.
Het resultaatMet deze manier van bies aanzetten is aan de voorkant geen naad te zien. Bij brede biezen kun je ook de schuine naad in de hoekjes met een paar kleine steekjes vastzetten.
Quilt met biesHier zie je nog een quilt waarbij de bies met deze methode is aangezet. Het kost wat tijd maar het resultaat is er naar.

Heel veel succes!