Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
TaverneIk ga een taverne voor DnD maken. Ik gebruik Fusion360 om een ontwerp te maken en laser de basis dan uit foamboard. De vloeren, muren, dakpannen en wat maar nodig ik maak ik uit XPS foam of balsahout. Ik heb een model in Fusion 360 gemaakt.

De taverne bestaat uit een benedenverdieping met een buitentrap die naar het slaap deel leidt en twee grote ruimtes waarvan een met een openhaard. Onder de trap naar het slaapdeel is nog een bergruimte.
De eerste verdieping (Fusion360 design)De eerste verdieping heeft een hal en drie kamers. Een trap leidt naar de tweede verdieping.
De tweede verdieping (Fusion360 design)Op de tweede verdieping zijn nog eens 4 kamers en een lange hal. Ook is er een luik naar de grote zolder.
De zolder (Fusion360 design)De zolder is een grote ruimte.
Een paar van de gelaserde onderdelenAls het ontwerp naar mijn zin is, laser ik alle muren en vloeren uit foamplaat. Met schilderstape plak ik alles in elkaar om te kijken of het past.
Het pastDat is nog wel een gepuzzel maar met wat geduld zit alles in elkaar. Nu kan het gelijmd worden zodat de basis klaar is. Ik gebruik sneldrogende houtlijm om de platen aan elkaar te lijmen.


Ik ga de verdiepingen een voor een opbouwen. De balken van het vakwerkhuis maak ik van vierkant balsahout. Dat is lekker licht en eenvoudig te snijden en te lijmen met houtlijm.
Naaldjes om de balken op hun plaats te houdenIk gebruik knopspelden om balken op de juiste plaats te houden terwijl ze drogen.
Kleine onderdelen uit MDFVoor alle deuren, ramen en hekjes gebruik ik weer de laser. Uit 3mm MDF laser ik wat basisvormen die ik later nog beplak met balsahout of XPS foam.
Onderdelen voor een deurIk wil graag draaiende deuren, dat is wat gepriegel met kleine vormpjes en sateprikkers.
Het scharnierHier zie je hoe de delen met behulp van een sateprikker een scharnier vormen.
Het scharnier kan bewegenHet onderste en bovenste blokje lijm ik weer in de deurpost en zo heb ik een basis voor een deur.
De deur zit in de wandDe deur maak ik af met balsahout. Je ziet hier twee voorbeelden. De deurposten en de ramen lijm ik vervolgens in de ruimtes die precies op maat zijn gelaserd in de basisvorm.Een ander model deur


Ik beplak de binnen en de buitenkant van de muren die gepleisterd moeten worden met dunne repen balsahout waar ik textuur op heb aangebracht. Dat textuur aanbrengen doe ik met een kleine wirebrush. Het begint al ergens op te lijken.
SierpleisterDe muren bepleister ik met goedkope modelling paste bedoeld voor acrylverf.
Een openhaardIn een van de kamers heb ik een openhaard gemaakt. De muren van de openhaard heb ik beplakt met kleine vierkante stukjes XPS foam die tegels moeten voorstellen.Tegels tegen de muur van de openhaard
Houten vloerenIn de kamers komen houten vloeren. Het hout maak ik door met een klein borsteltje met metalen haren over dunne reepjes XPS Foam te gaan.
Steentjes op de muurAls de binnenkant klaar is, ga ik verder met de buitenkant. Uit XPS foam snij in kleine steentjes. Ik breng textuur op de steentjes aan door ze in een bak te doen met keien en deze bak dan een tijdlang te schudden. Hoe hoekiger de keien, en hoe langer je schudt, hoe meer textuur er op de steentjes komt.
De muur lijkt gevoegdDe ruimte tussen de steentjes vul ik op met gips zodat het lijkt of de muur gevoegd is.
Een mooi patroon bij de hoekenBij de hoeken zorg ik ervoor dat er een mooi patroon ontstaat.
De ruimte onder de trap wordt vast in de grondverf gezetOmdat ik straks niet meer goed bij de ruimte onder de trap kan, verf ik die vast.De juiste kleuren onder de trap


Als je nu door de deur naar binnen kijkt, ziet het er realistisch uit.
De plankjes op de trapOp de trap komen kleine plankjes van balsahout. De onder kant van de plankjes heb ik van tevoren al in de juiste kleur geverfd.
De begane grondAls de hele begane grond af is verf ik hem met een mengsel van houtlijm en zwarte acrylverf. Dit zorgt voor eenheid en geeft tevens wat stevigheid aan alles. De begane grond is zover klaar.De begane grond
Balken op de muren Nu ga ik verder met de eerste verdieping. Ik maak balken bovenop de muren en voeg de deurtjes toe.Deuren worden toegevoegd
Traptreden, tegels op de vloer van de hal en kozijnen In de hal komen tegels, de traptreden zijn were van balsahout net als de binnenkant van de kozijnen.
Balken van balsahout op de hoekenAan de buitenkant komen er ook weer balken van balsahout op de hoeken.
De schoorsteen wordt beplakt met steentjes, de muren gestuuktOm de ramen heen komen er ook balken, en de delen die kaal moeten blijven worden weer gestuukt. De schoorsteen wordt beplakt met steentjes. Ook deze verdieping wordt net als de begane grond met een mengsel van houtlijm en zwarte acrylerf geverfd als hij klaar is.


 Op de tweede verdieping komt bovenaan de trap een houten hekje. Het hekje laser ik uit dun MDF.Een hekje gelaserd uit dun MDF
 De buitenmuren worden bekleed met plankenDe muren van de 2e verdieping bekleed ik met "planken". Het dak begint ook op deze verdieping.
Het dak met geschulpte reepjes XPS FoamDe binnenmuren worden gedeeltelijk met planken en gedeeltelijk met stuukwerk bekleed. Ook hier worden deuren toegevoegd. De schoorsteen van dit deel steekt tot boven het dak van de taverne. Op de delen hierboven zit geen schoorsteen meer, maar een gat in het dak zodat het dak netjes rondom de schoorsteen valt. De dakpannen zijn gemaakt van geschulptje reepjes XPS Foam. Deze reepjes overlappen elkaar gedeeltelijk zodat ze een mooi dak vormen.
De tweede en de derde verdieping moeten netjes aansluitenHet is nog wat werk om de tweede en de derde verdieping mooi te laten aansluiten.De pannen worden aan de zijkanten afgesloten met een dikke balk van XPS Foam.
Het laatste deelAls ook deze verdieping af is, rest alleen nog het kleine dakje dat bovenop de zolder komt. Ook hier moet alles weer netjes aansluiten.
De taverne zover als het nu isDe laatste drie delen verf ik tegelijk. Ik wil eerst zien of alles mooi aansluit.
De laatste drie delen worden geverfdNu kunnen ook de laatste drie delen geverfd worden.


Nu kan alles in de juiste kleur geverd worden. Dat is ontzettend veel werk.
Het linker en rechter aanzicht.Rechter aanzichtLinker aanzicht
VooraanzichtDe kleuren zijn nu erg saai, dus ik brenAchteraanzicht een wassing over alle delen aan zodat het wat natuurlijker lijkt. Ook voeg ik wat mos, gras en klimop toe.
Linker aanzichtHet ziet er zo leuk uit. Rechter aanzicht
Stipjes op de vloerenOp de vloeren zijn stipjes aangebracht zodat er vakjes van ongeveer 2,5 bij 2,5 cm ontstaan. Nu kan er gevochten worden.Stipjes op de vloeren
Stipjes op de vloerenOok hier zie je de stipjes. Je kunt rechts ook het luik in de zoldervloer zien. De zolder is te bereiekn via de overloop op de tweede verdieping (hier links)Stipjes op de vloeren
De openhaardIn de openhaard zijn kleine stokjes gelijmd. Onder deze stokjes zit fel ledje. Dit ledje is weer aangesloten op een klein batterijtje met schakelaar dat in de ruimte onder de trap is verstopt. Als het donker is en de schakelaar staat aan, lijkt het zo net of het haardvuur vrolijk brandt.

 Ik ben erg tevreden over het resultaDe schakelaar van de openhaardat.