Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
Rotsen voor 3D D&D BattlegroundVoor de 3D D&D Battleground moeten de steuntjes omgetoverd worden tot rotsen. Hoe je dat kunt doen lees je hier.

Ontwerp steunDe steuntjes zijn er in meedere vormen maar de aanpak voor het maken van de rotsen is gelijk voor alle vormen. In deze uitleg worden de steuntjes dus door elkaar gebruikt.
Met PLA geprinte steunJe ziet hier een geel met PLA geprint steuntje. In dit steuntje zie je twee kleine gaatjes aan de bovenkant. Je kunt deze gaatjes gebruiken om iets aan te bevestigen maar dit is niet zo praktisch gebleken dus voor het verhaal doen we of de gaatjes niet bestaan. het steuntje heeft aan een kant een opstaande rand. Deze rand komt niet tegen het perspex te zitten. De rand is om te voorkomen dat de poppetjes straks van de steuntjes vallen. Wil je de steuntjes zelf printen dan kun je de bestanden hier downloaden.
Steuntjes bevestigd aan de perspex stripsJe ziet op de foto hier dat de opstaande randjes altijd aan de buitenkant zitten en dus niet tegen het perspex. De steuntjes vormen de basis van de rotsen.
Rotsvorm van kartonOm een rots van de steun te maken begin ik met van stevig karton een achterkant te maken. Het steuntje valt in de vorm die ik maak. De achterkant komt straks direct tegen het perspex. Je ziet dat de opstaande randjes ook netjes uit het karton gesneden zijn. Ik heb ivoorkarton van ongeveer 1.5 mm dik gebruikt, maar ander karton is ook goed. Zolang het maar wat steviger is zodat je er een mooie vorm uit kunt snijden. Ik heb hier een soort van hangende rots gemaakt.
Rots van voren.Vanaf de andere kant ziet het er uit als op de foto hiernaast. Het karton ligt dus echt gelijk met de achterkant van de steun, het deel dat tegen het perspex aan komt.
Maak het karton met crepeplakband vastHet karton wordt met crepe plakband aan de steun bevestigd. Let op dat je niet over de gaatjes heen gaat, daar moet straks het boutje goed in kunnen.
Rots van bovenRots van opzijGebruik gerust overdadig plakband, het karton moet echt aan alle kanten goed vast zitten aan het steuntje. Dit is de basis van waaruit verder gewerkt wordt.