Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
3D D&D BattlegroundEen 2D map voor D&D is gaaf, maar een modulaire 3D omgeving leek me nog leuker. Ik heb met materialen en apparatuur die ik beschikbaar heb iets in elkaar gezet.
De plank met sleuvenDe basis voor de battleground is een stevige houten plank van ongeveer 40 bij 40 cm en 3 cm dik. In deze plank heb ik sleuven laten maken. Dit is met een circelzaag die maar een klein beetje omhoog gezet is gedaan. De sleuf is 1,5 cm diep. De hartafstand tussen de sleuven is steeds 7,5 cm en de sleuf is 5 mm breed. 7,5 cm tussen de sleuven komt overeen met een raster op een battlemap van 3 bij 3 vakjes. Ik kan zo niet alles maken maar heb wel redelijk veel mogelijkheden.
Maten van de Perspex strokenIn de sleuven komen Perspex stroken die ik al tijden ergens in de garage had liggen. Het zijn stroken van iets meer dan 40 cm lang, 8,5 cm breed en 4 mm dik. Ik heb in totaal 12 stroken. 6 van de stroken zijn iets korter maar dat maakt voor de werkwijze niet zoveel uit. In de stroken zijn gaatjes geboord. Ik heb de snelheid van de boor vrij laag gehouden en een boortje van ongeveer 3mm gebruikt. De schroefjes die gebruikt gaan worden zijn M3 en deze moeten goed door de gaatjes gaan. Zoals op de tekening hiernaast te zien is zijn de gaatjes symmmetrisch ten opzichte van het midden van de strook geboord. Bij het bepalen van de onderste gaatjes moet je rekening houden met het deel van de strook dat in de sleuf verdwijnt, en de hoogte van het deel van de steuntjes dat nog boven de schroef zit. De gaatjes zitten horizontaal 5 cm uit elkaar. De gaatjes zitten vertikaal 7.5 cm uit elkaar.
Steuntje op Perspex stripHier zie je een perspexstrip waar inmiddels wat gaten in geboord zijn, een 3D geprint steuntje is bevestigd aan de perspex strip en de strip is in een sleuf in de grondplaat gezet. De steuntjes dienen als basis voor diverse elementen die aan de strips bevestigd moeten worden om zo uiteindelijk een battleground op te bouwen.
3 medium creatures in de steunIn dit steuntje passen 3 medium poppetjes, maar ik heb diverse steuntjes gemaakt. De .STL bestanden van de steuntjes zijn te downloaden. Denk er wel om dat deze alleen passen als je dezelfde maten voor de sleuven in de houtenbodemplaat en de dikte van de Perspexstrips aanhoudt. Als je de strip in de bodemplaat zet zul je merken dat er wat speling in zit. De strip kan zelfs wat scheef gaan hangen. Dat is niet erg. Als je alle steuntjes vastgemaakt hebt dan is het geheel stevig genoeg en heb je daar geen last meer van. De speling is juist wel fijn omdat er waarschijnlijk wel wat variatie in de handgeboorde gaatjes zit.
Steun op stripAls de papieren beschermstroken van de strips af zijn ziet het er uit als op de foto hiernaast. Een doorzichtige strook met daarop een steuntje. Je ziet oner het steuntje nog 2 setjes van 2 gaatjes. Daar had het steuntje dus ook geplaatst kunnen worden. Het steuntjes kan ook aan 2 perspexs strips bevestigd worden. In elke strip komt dat minimaal 1 schroefje. Het is voor de stevigheid zelfs aan te bevelen om dat te doen.
Meerdere Perspex stripsDe battleground wordt opgebouwd met meerdere strips en op een strip kunnen de steuntjes op verschillende hoogtes geplaatst worden. Je ziet dat ik strips van verschillende hoogte heb. Dat maakt voor het verhaal niet uit. Ik had toevallig van beide maten 6 strips liggen en die heb ik gebruikt.
De strips kunnen in 2 richtingen geplaatst wordenDe strips kunnen in 2 richtingen in de sleuven geplaats worden zodat je redelijk flexibel bent in de keuze van je opstelling. Je kunt hier goed de gaatjes zien. Bij het plaatsen van de strips moet je ze zover uit elkaar zetten dat de horizontale afstand tussen de gaatjes weer 5 cm is. Het is even puzzelen maar als je het probeert merk je vanzelf dat het eigenlijk heel logisch is.

Diverse ontwerpen steuntjesEn nog meer steuntjesAls de strips en de bodemplaat klaar zijn is het tijd om steuntjes te maken. Ik heb diverse modellen gemaakt. Alle modellen hebben vakjes van ongeveer 26 bij 26 mm zodat de meeste medium poppetjes er op passen. Ik print mijn eigen poppetjes altijd met een rond voetje met een doorsnede van 25 mm. Je ziet hier een overzicht van de modellen. De steuntjes zitten aan 1 of 2 zijden met schroefjes aan het perspex vast. Er zitten minimaal 2 schroefjes in een steuntje zodat deze niet kan draaien. Je kunt de .STL bestanden hier downloaden.


Trapsteun van geel PLAIk heb de steuntjes op de 3D printer met PLA geprint. De kleur is niet zo belangrijk, je ziet hier niets meer van als je klaar bent. Hiernaast zie je een trapje van geel filament.
Moertjes in de steunMoertjes en schroefjesAls je het steuntje geprint hebt moeten de bevestigingsmoertjes er in gemaakt worden. Ik heb gekozen voor M3 moertjes.
Soldeerbout op ongeveer 240 gradenDe moertjes worden met een warme soldeerbout in de steuntjes gesmolten. De soldeerbout moet niet te warm staan. Rond de 240 graden is echt heet genoeg. Normaal print ik het PLA op ongeveer 210 graden, maar als de soldeerbout iets warmer is gaat het net wat makkelijker.
Het gaatje in de steun moet niet te groot zijnHet moertje moet zo groot zijn dat het niet goed in het gaatje past. Dan zou het niet goed vast gaan zitten. Bij de steuntjes zijn de eerste paar mm van de gaatjes iets ruimer, het moertje past er niet niet in, maar het leidt de moer in de goede positie als het met een warme soldeerbout in de steun geduwd wordt.
Moertje op de punt van de soldeerboutZet het moertje op de punt van de soldeerbout. Let ook dat je hem er goed op zet. Je kunt op de foto goed zien hoe je hem op de punt moet plaatsen.
Duw het moertje in de steunProbeer je bout zo recht mogelijk te houdenDruk het moertje nu zo recht mogelijk in het gaatje van de steun. Duw niet te hard, het PLA moet smelten en dat heeft wat tijd nodig.Probeer de soldeerbout zo recht mogelijk te houden. Als het moertje er ver genoeg in zit trek je de soldeerbout er weer uit. Het kan zijn dat het moertje nu weer iets omhoog komt, dan moet je hem even mooi vlak aanduwen met een metalen liniaal of zo. Pas op, het moertje is dan ontzettend heet, dus doe dit niet met je vingers.

Een rots aan een steunClose up rotsDe steuntjes moeten nog beplakt en beschilderd worden zodat het geen saaie rechthoekige plastic vormen meer zijn. Ik heb er dit keer voor gekozen om er rotsen van te maken. Je kunt er natuurlijk ook iets anders van maken, takken van een boom, halve bollen. Het steuntje dient als basis en verder kun je je fantasy de vrije loop laten.
Je kunt in een ander artikel op de website lezen hoe je de rotsen kunt maken.
Battleground in aanbouwIk heb steed gekeken waar ik een steuntje wilde hebben en die geprint. Vervolgens heb ik van de steuntjes rotsen gemaakt. Het kan zijn dat ik weer wat andere steuntjes wil als ik de battleground anders opzet, maar dan maak ik er steuntjes bij. De rotsen die ik op dat moment niet gebruik kan ik eenvoudig losschroeven en bewaren voor een volgende keer.
Rotsen op de bodemplaatRichels aan de onderkant van de rotsen op de bodemBehalve rotsen aan de steunen heb ik ook wat rotsen die op de grond staan gemaakt. Om te zorgen dat ze op de juiste plek staan zit er een raster van steuntjes onder.
Onderste deel van een rotsDe rotsen op de bodem zijn in twee delen geprint omdat dat eenvoudiger is. Dan heb ik geen steuntjes nodig tijdens het printen. De twee delen worden met hobbylijm aan elkaar gelijmd.
Nog niet beplakte en beschilderde rotsen op de bodemplaatHier zie je twee nog niet beplakte en geschilderde rotsen. De rotsen passen op verschillende plekken en liggen door de richels goed vast.
Witte symmetrische rotsDe witte rots is symmetrisch aan de onderkant. Je kunt hem dus op 4 verschillende manieren neerzetten.
3D D&D BattlegroundDe 3D D_D Battleground is af. Hier zie je een manier om hem op te bouwen, maar de opstelling kan steeds weer aangepast worden. Dat is het leukste er van.

Je kunt de Battleground nog wat aankleden met klimop en ladders.