Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
3D D&D BattlegroundEen 2D map voor D&D is gaaf, maar een modulaire 3D omgeving leek me nog leuker. Ik heb met materialen en apparatuur die ik beschikbaar heb iets in elkaar gezet.
De plank met sleuvenDe basis voor de battleground is een stevige houten plank van ongeveer 40 bij 40 cm en 3 cm dik. In deze plank heb ik sleuven laten maken. Dit is met een circelzaag die maar een klein beetje omhoog gezet is gedaan. De sleuf is 1,5 cm diep. De hartafstand tussen de sleuven is steeds 7,5 cm en de sleuf is 5 mm breed. 7,5 cm tussen de sleuven komt overeen met een raster op een battlemap van 3 bij 3 vakjes. Ik kan zo niet alles maken maar heb wel redelijk veel mogelijkheden.
Maten van de Perspex strokenIn de sleuven komen Perspex stroken die ik al tijden ergens in de garage had liggen. Het zijn stroken van iets meer dan 40 cm lang, 8,5 cm breed en 4 mm dik. Ik heb in totaal 12 stroken. 6 van de stroken zijn iets korter maar dat maakt voor de werkwijze niet zoveel uit. In de stroken zijn gaatjes geboord. Ik heb de snelheid van de boor vrij laag gehouden en een boortje van ongeveer 3mm gebruikt. De schroefjes die gebruikt gaan worden zijn M3 en deze moeten goed door de gaatjes gaan. Zoals op de tekening hiernaast te zien is zijn de gaatjes symmmetrisch ten opzichte van het midden van de strook geboord. Bij het bepalen van de onderste gaatjes moet je rekening houden met het deel van de strook dat in de sleuf verdwijnt, en de hoogte van het deel van de steuntjes dat nog boven de schroef zit. De gaatjes zitten horizontaal 5 cm uit elkaar. De gaatjes zitten vertikaal 7.5 cm uit elkaar.
Steuntje op Perspex stripHier zie je een perspexstrip waar inmiddels wat gaten in geboord zijn, een 3D geprint steuntje is bevestigd aan de perspex strip en de strip is in een sleuf in de grondplaat gezet. De steuntjes dienen als basis voor diverse elementen die aan de strips bevestigd moeten worden om zo uiteindelijk een battleground op te bouwen.
3 medium creatures in de steunIn dit steuntje passen 3 medium poppetjes, maar ik heb diverse steuntjes gemaakt. De .STL bestanden van de steuntjes zijn te downloaden. Denk er wel om dat deze alleen passen als je dezelfde maten voor de sleuven in de houtenbodemplaat en de dikte van de Perspexstrips aanhoudt. Als je de strip in de bodemplaat zet zul je merken dat er wat speling in zit. De strip kan zelfs wat scheef gaan hangen. Dat is niet erg. Als je alle steuntjes vastgemaakt hebt dan is het geheel stevig genoeg en heb je daar geen last meer van. De speling is juist wel fijn omdat er waarschijnlijk wel wat variatie in de handgeboorde gaatjes zit.
Steun op stripAls de papieren beschermstroken van de strips af zijn ziet het er uit als op de foto hiernaast. Een doorzichtige strook met daarop een steuntje. Je ziet oner het steuntje nog 2 setjes van 2 gaatjes. Daar had het steuntje dus ook geplaatst kunnen worden. Het steuntjes kan ook aan 2 perspexs strips bevestigd worden. In elke strip komt dat minimaal 1 schroefje. Het is voor de stevigheid zelfs aan te bevelen om dat te doen.
Meerdere Perspex stripsDe battleground wordt opgebouwd met meerdere strips en op een strip kunnen de steuntjes op verschillende hoogtes geplaatst worden. Je ziet dat ik strips van verschillende hoogte heb. Dat maakt voor het verhaal niet uit. Ik had toevallig van beide maten 6 strips liggen en die heb ik gebruikt.
De strips kunnen in 2 richtingen geplaatst wordenDe strips kunnen in 2 richtingen in de sleuven geplaats worden zodat je redelijk flexibel bent in de keuze van je opstelling. Je kunt hier goed de gaatjes zien. Bij het plaatsen van de strips moet je ze zover uit elkaar zetten dat de horizontale afstand tussen de gaatjes weer 5 cm is. Het is even puzzelen maar als je het probeert merk je vanzelf dat het eigenlijk heel logisch is.