Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
Vrouwfiguur van BrooddeegBij brooddeeg denk je vaak meteen aan kransen, appeltjes en servetringen. Dat is leuk en goed te maken van brooddeeg, maar je kunt er ook andere beelden van maken. Ikzelf houd niet zo van kransen en dergelijke dus ik ga een vrouwen figuur maken.

Frame van ijzerdraadIk begin met het maken van een dun frame van ijzerdraad. Dat wordt het lijf van de vrouwenfiguur. Vervolgens breng ik een laag aluminiumfolie om het draad heen aan. Dan heb ik straks minder brooddeeg nodig en is er minder kans dat het deeg openbarst bij het bakken.
Deeg aanbrengenNu ga ik het deeg aanbrengen. Ik doe dat zo, dat het aluminiumfolie helemaal bedekt is. Na het aanbrengen van het deeg buig ik het frame, dat van dun ijzerdraad is, met het deeg in de gewenste vorm. Het ijzerdraad geeft net wat extra stevigheid. Doe je dit niet dan zakt je figuur als een plumpudding in elkaar.
Modeleer tot de romp de gewenste vorm heeftIk modeleer verder met het deeg tot ik de romp in gewenste vorm heb. Voor het vormen kun je onder andere mesjes en satehprikkers gebruiken. Je ziet dat ik heb gekozen voor een zittende figuur.
Bevestig de armen aan de rompNu ga ik de armen aan de romp bevestigen. Als extra steun kun je eventueel nog een stuk ijzerdraad in de arm aanbrengen. Je kunt de romp ook tegen een kopje of iets anders wat ovenbestendig is laten rusten. Als het deeg is gebakken is het stevig genoeg.
Andere zijdeDe vorm op een bakplaat bakkenAls de vorm af is kun je deze in een gewone oven bakken. Je kunt je figuur gewoon op de bakplaat zetten, doe er wel wat bakpapier onder. Hoe warm en hoe lang je moet bakken lees je in het artikel “Wat is brooddeeg".
Na het bakken geverfdAls je figuur goed gebakken is kun je deze nog verven. Ik heb hier zwarte en zilverkleurige acrylverf voor gebruikt. Vooral in de naden en op de plekken waar de schaduw valt heb ik meer zwart gebruikt. Je ziet, het is weer eens wat anders dan een krans….