Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
Model van een gestileerde tulp in kartonIk wil een gestileerde tulpvorm van keramiek gaan maken, maar omdat het nogal een complex ontwerp is, maak ik eerst een model van karton. Zelfs dit is al een geduld werkje, maar ik ben wel tevreden over de vorm.

Uitgesneden plakken klei, van 1 segmentOm het model te kunnen maken, heb ik elke zijde uit de vorm uitgesneden in klei. Deze liggen op kartonnen mallen. Het model is dus eigenlijk 2 keer gemaakt. Eenmaal om de vorm te kunnen bekijken, zodat ik hem goed in elkaar kan zetten, en nog een keer in losse delen die zijn gebruikt om de klei uit te snijden. Het is een moeilijke vorm, die het beste uit 6 segmenten opgebouwd kan worden. Ik ga dus segment voor segment eerst in elkaar zetten, en vervolgens worden deze weer samengevoegd. Hier zie je de delen die voor 1 segment gebruikt worden.
De eerste stapOm de plakken aan elkaar te kunnen zetten moeten ze eerst in "verstek" gesneden worden. Het verstek bij deze vorm is geen 90 graden, omdat de plakken niet haaks op elkaar staan. Dit moet dus berekend worden wat nog wel een lastig karweitje is, maar wel belangrijk voor de pasvorm. Nu moet er gewacht worden tot de plakken leerhard zijn. Als de plakken nog te zacht zijn, kun je de plakken niet zonder dat deze vervormen aan elkaar makeen.
Ingekraste zijkantenNa het in verstek snijden worden de zijkanten ingekrast. Na het inkrassen wordt kleislib aangebracht, zodat de plakken goed aan elkaar komen te zitten. Het verstek bij deze vorm is geen 90 graden, omdat de plakken niet haaks op elkaar staan. Dit moet dus berekend worden wat nog wel een lastig karweitje is, maar wel belangrijk voor de pasvorm.
Losse segmentenBij het in elkaar zetten van de segmenten blijven de kartonnen tegen de kleiplaten aan zitten. Dat geeft stabiliteit en maakt het werken eenvoudiger.
Heel veel plakbandDe kartonnen maak ik aan elkaar met plakband. Het werkt fijn om van te voren dus een heleboel stukjes tape aan de rand van de tafel te bevestigen. Die kun je dan makkelijk pakken om je vormen aan elkaar te maken.
Een gat in 1 of 2 van de segmentenTijdens het bakken zet de lucht in de vorm uit. Deze moet dus uit de vorm kunnen ontsnappen om te voorkomen dat de hele vorm uit elkaar springt. Dat doe ik door in 2 segmenten, die straks aan de onderkant van de vorm komen en dus niet zichtbaar zijn, een gat te snijden. Dit gat hoeft niet zo groot te zijn.