Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
VoorbeeldplaatjeIk wil een groot schilderij maken van zonnebloemen. Ik gebruik hiervoor de foto uit het fotoalbum.. zonnebloemen. Ik heb hiervoor een doek van 60 bij 90 cm uitgekozen. Hoewel ik wil dat het een olieverf schilderij wordt, ga ik de onderschildering met acrylverf maken.

Gele onderlaagEerst ga ik het hele doek een lichtgele kleur geven van gesso vermengd met lemon yellow. Het witte doek vind ik niet plezierig om op te beginnen, en bovendien kan ik met geel als achtergrond beter zien hoe de andere kleuren straks uitkomen. Als ik het hele doek gekleurd heb ga ik de foto met behulp van een raster overnemen. Omdat de foto, die ik heb uitgeprint, en het doek qua formaat niet helemaal met elkaar overeen komen, is dat een klein beetje een gepuzzel.
Schets met stift natrekkenAls ik alles met potlood heb nagetekend en ik ben tevreden over de schets, trek ik alle lijnen na met een gele stift. Potlood kan vieze en grauwe vlekken veroorzaken in de verf, en als ik alles met stift heb overgetrokken gum ik alle potloodlijnen, inclusief het raster weg.
De eerste kleuren aanbrengenNou ga ik een begin maken met de onderschildering. Ik ga de delen inkleuren met acrylverf. Ik breng daarbij nog geen detail aan, maar maak wel duidelijk wat blad, bloem of achtergrond is, door deze alvast in de goede kleur te verven. Voor de achtergrond gebruik ik zinkwit met wat dioxazine purple. Ik houd me niet precies aan de foto, dat zie je wel. Ik pas het gedeeltelijk aan mijn eigen wensen aan.
Veel sapgroen voor de bladerenVoor de bladeren gebruik is sapgroen, met voor de lichtere delen wat zinkwit erdoor. Het geel van de bloemen doe ik niet, dat heb ik eigenlijk al gedaan toen ik het hele doek geel schilderde.
Het hart van de bloemenNa de bladeren begin ik met het hart van de bloemen. Eigenlijk zijn dit twee cirkels over elkaar. De kleinste in het midden is iets lichter van kleur. Ik ga dat verschil ook in de onderschildering aangeven. Ik gebruik hiervoor burnt umber en mars black. Met olieverf moet ik netjes van achteren naar voren werken, maar ik doe nu kleur voor kleur.
Achtergrond donkerderAls de acryllaag af is, volgt de volgende fase beginnen, met olieverf. Ik moet nou rekening houden met vet over mager, en van achter naar voren werken. Het eerste wat ik dus ga schilderen is de achtergrond. Ik wil deze toch iets donkerder dan de acrylkleur. Ik meng een paars van kraplak donker en phtaloblauw. Hiermee schilder ik de eerder met acrylverf paars geschilderde achtergrond. Deze kleur is een stuk donkerder en dat bevalt me veel beter.