Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
LathyrusEen techniek die bij het aquarellen (en gouache) veel wordt toegepast is de afdektechniek. Bij deze techniek dek je delen van je werkstuk af zodat deze geen pigment opnemen. Afhankelijk van wat je er verder mee wilt doen, kun je hiervoor materiaal gebruiken dat weer verwijderd kan worden of materiaal dat permanent blijft zitten.

Hiernaast zie je een aquarel waarbij de bloemen zijn afgedekt voordat de groen wassing is aangebracht. Toen de wassing compleet droog was, is de maskeerlaag voorzichtig verwijderd en zjin de bloemen verder uitgewerkt.


Afdekken met tapeAfdektape verwijderdEen reden om delen van je werkstuk af te dekken kan zijn dat je kleurverlopen wilt laten doorlopen achter een onderwerp, dus bijvoorbeeld een lucht achter een boom. Ook kan het zijn dat je bepaalde delen spierwit wilt houden omdat dit de lichtpunten zijn. Hieronder staan de meest voorkomende materialen genoemd die je voor de afdektechniek bij aquarel kunt gebruiken.

Verwijderbare maskeer technieken:
Voor rechte lijnen kun je het beste een tape of folie gebruiken. Met maskeervloeistof zijn allerlei grillige vormen te maken.
Crepe plakbandCrêpe afplakband: Kan uitsluitend op een droge ondergrond gebruikt worden. De tape kan lijmresten achterlaten of je papier beschadigen bij het verwijderen, vooral als je deze te lang op je werkstuk laat zitten. Hij plakt echter wel uitstekend op papier en dekt goed af.
Kleenedge afplakbandKleenedge afplakband: Kan uitsluitend op een droge ondergrond gebruikt worden en laat geen lijmresten na. Nadeel van deze tape is dat hij niet altijd even goed blijft zitten.
Scotch Removable Magic TapeScotch Removable Magic tape: is eenvoudig te verwijderen en laat geen lijmresten na. Nadeel is dat de tape niet zo breed is.
Art masking fluidArt Masking Fluid of Liquid Masking Film: Deze dient om vlakken op het aquarelpapier te maskeren zo dat ze aquarelverf afstoten. Dit product is in diverse merken te verkrijgen. Het is zowel kleurloos als in een lichtgrijze of gelige tint te krijgen. Getinte maskeervloeistoffen werken vaak prettig omdat dan gemakkelijker te zien is waar de film is aangebracht.

tip:

Gebruik een oud kwastje om dit aan te brengen en maak deze na gebruik meteen schoon. Door eerst wat vloeibare zeep op het kwastje aan te brengen gaat de maskeer vloeistof en beter af en kun je de kwast langer gebruiken.
MaskeerfolieFrisk Film Maskeerfolie. Dit is een doorzichtige lichtklevende maskeer folie die je zelf in de juiste vorm kunt snijden. Ideaal voor strak werk op papier. Dit wordt vooral veel voor airbrush technieken gebruikt. Er is niet altijd makkelijk aan te komen. Kijk ook eens in modelbouwzaken, hier wordt het namelijk ook veel voor gebruikt.
Afdekken met wasWitte kaarsenPermanente maskeertechnieken:

Je kunt delen van je werk met was bedekken. Was is in verschillende vormen verkrijgbaar. Je kunt plakken kopen die bijvoorbeeld voor batikken gebruikt worden.
Je kunt vlakken ook afdekken met een laagje eenvoudige ( witte) kaarsenwas, vetkrijt, oliepastel of wasco. Je kunt dit niet meer verwijderen van het papier. Het effect van deze techniek is echter totaal anders dan die van maskeervloeistof of tape. Vooral als je papier met een grove structuur gebruikt. De dieperliggende delen van het papier worden namelijk niet geraakt bij het opbrengen van de was en deze nemen dus wel pigment op. Dit geeft afhankelijk van je papier een soort korrelige structuur. het paier wordt dus niet egaal gedekt.

Permanent masking medium Permanent Masking medium: Dit dient om vlakken op het papier te maskeren maar kan echter niet meer verwijdert worden. Je kunt het mengen met aquarelverf om een egale tint te krijgen. Je kunt dit ook gebruiken om foutjes te herstellen.
Liquid FrisketLiquid Frisket dient om vlakken op het papier te maskeren zodat ze aquarelverf afstoten. Eigenlijk is het effect hetzelfde als bij was.