Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
Benodigdheden houtskoolHoutskool is een van de eerste materialen waarmee door de mens getekend werd. Het wordt gemaakt van verschillende houtsoorten bijvoorbeeld wilg, eik of heide. Er worden fijne poreuze takken zonder knoesten geselecteerd en deze worden verbrand. Door de verbranding te stoppen voordat alles volledig tot as is vergaan ontstaan er verkoolde stukken. Van deze stukken worden uiteindelijk de staafjes houtskool gemaakt. Houtskool werd en wordt vaak gebruikt voor het maken van studies, snelle schetsen als voorbereiding op het uiteindelijke werk.
Soorten houtskoolHoutskool is te koop in staafjes, waarin de oorspronkelijke takken nog te zien zijn, van verschillende dikte. Het wordt ook wel gevat in een houten omhulsel, net als grafietpotlood. Dit maakt het materiaal iets minder kwetsbaar en je wordt minder vies bij het gebruik.

Er zijn ook staafjes van verschillende hardheden verkrijgbaar waarin de houtskool in elkaar geperst is (Conté syberisch krijt).
Appelschil, houtskoolHoutskool wordt gebruikt op diverse soorten papier, het papier moet wel een iets ruwe structuur hebben anders hecht het zich niet. Net als pastelkrijt, moet ook houtskool gefixeerd worden om te voorkomen dat het af blijft geven of gaat vlekken. Houtskool kan met de vingers uitgeveegd worden om speciale effecten te bereiken. Er zijn ook doezelaars en tortillons in de handel, dit voorkomt dat je erg vieze handen krijgt en zo vlekken op je eigen werk maakt. Een gewoon wattenstaafje kan overigens ook heel goed gebruikt worden om de houtskool mee uit te wrijven. Houtskool tekeningen kunnen gecorrigeerd worden met kneedgum. Het beste is dan om te deppen en niet te wrijven over de tekening.