Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
Kussen met vlinders, paper piecingKussen zijn een mooi onderwerp om een nieuwe techniek uit te proberen. Dit is een kussen waarbij van de paper piecing techniek gebruik wordt gemaakt. Ik heb al een aantal kussens in deze warme rode tinten gemaakt, een derde kan er nog wel bij. Het kussen is 40x40 cm. Voor een uitgebreide uitleg over paper piecing kun je ook het artikel hierover op de website bekijken.

Ontwerp kussenJe kunt het patroon van het kussen hier downloaden. Het patroon is een PDF. Meet voor je begint goed na of de vakjes van het measurementsheet 1 inch in het vierkant zijn. Is dit niet het geval pas dan de instellingen van je printer aan.

De PFDHet patroon bevat:
  1. een blad met het ontwerp,
  2. een blad met de benodigde hoeveelheden stof en het aantal patches per kleur,
  3. een overzichtsblad voor het paper piecing patroon,
  4. 3 bladen met de paper piecing patroondelen (gespiegeld),
  5. een blad met een overzicht van de afzonderlijke sjablonen,
  6. 6 bladen met sjablonen (niet gespiegeld)
  7. een blad met 7x7 vakjes van een inch groot ter controle.
De sjablonen op de juiste stof gelegdBegin met het uitknippen van alle sjablonen (6). Leg de sjablonen op de juiste stof en zet ze vast met een enkel speldje. In het overzicht (5) kun je zien waar welk stukje hoort in het patroon en zo de juiste stof kiezen. Als je alle stukjes op de juiste stof gelegd hebt kun je het uitknippen. Knip de sjablonen royaal uit de stof, dat hoeft niet heel netjes.

Houd er rekening mee dat je genoeg stof voor de witte biezen en achterkant van het patroon overhoudt. Het kussen is 40x40 cm, je hebt 4 witte biezen van ongeveer 17 inch lengte en 1.5 inch breedte, en 4 witte biezen van ongeveer 14 inch en 1 inch breedte nodig. Voor de achterkant heb je ongeveer 41 bij 60 cm nodig. Voor de lichte en donkerrode biezen heb je elk 4 repen van 1 inch breedte en max 16 inch lengte nodig.


De paperpiecing patronen uit theezakjes papierDe paperpiecing patronen (4) neem je over op theezakjes papier. Als je op internet op thee-zakjes papier zoekt vind je diverse online winkels die dit verkopen. De delen van (4) zijn al gespiegeld, dus je kunt het theezakjes papier dat doorschijnend is op de print leggen en met een potlood of dunne stift het patroon overnemen. Zorg dat je ook alle tekst overneemt, dat voorkomt dat je straks per ongeluk aan de verkeerde kant naait en je patroon dus niet klopt. Ik zorg er altijd voor de de patronen niet te dicht op elkaar liggen zodat ik ze wat ruim kan uitknippen.
De juiste stukjes stof op elk paper piecing patroondeel gelegdSorteer nu alle uitgeknipte sjablonen en paperpiecing patronen. Leg op elk paperpiecing patroon dat je uit theezakjes papier hebt geknipt, de bijbehorende patroondeeltjes. Dit voorkomt dat je je vergist bij het in elkaar naaien.
Elk paper piecing patroondeel met bijbehorende stofjes in een hoesjeZelf vind ik het handig werken om elk setje nu nog in een doorzichtig hoesje te doen. Ik heb niet altijd de tijd om alles achter elkaar door aan elkaar te zetten en zo houd ik het overzicht. Ik sorteer de hoesjes, paper piecing patroon a vooraan en deel u, het laatste deel, achteraan. Al het voorbereidende werk is nu gedaan.