Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
Schoentjes, OlieverfMDF (Medium Density Fibre Board) bestaat uit houtvezels en kunsthars geperst tot een plaat. Het oppervlak is zeer glad. Het is in allerlei vormen te zagen zonder dat de zijkanten gaan brokkelen. Voor de productie van MDF wordt voornamelijk gebruik gemaakt van resthout uit de houtindustrie. Juist vanwege het feit dat MDF zo glad is en eenvoudig in allerlei vormen te zagen, is het zeer geschikt om op te schilderen.

MDF plaatHet beste kun je de platen (laten ) zagen in standaard maten, bijv. 20x30 of 40x50. Het is dan straks goedkoper om een lijst om je werkstuk heen te zetten. Kies bij voorkeur platen die "hard- geperst" zijn met een minimale dikte van 4mm. Dit voorkomt kromtrekken. Hoewel de zijkanten niet brokkelen, kunnen er toch kleine oneffenheidjes aan de randen zitten.
Plaat schurenPlaat kan met Gesso bewerkt wordenSchuur de randen daarom eerst met een fijn schuurpapiertje mooi glad. Ga ook even licht over de beide kanten heen. Je plaat is nu klaar om bewerkt te worden met Gesso.

GessoGesso zorgt ervoor dat de verf niet in de plaat trekt en geeft een mooie goed hechtende ondergrond. Leg een krant onder de plaat voordat je deze gaat behandelen met Gesso. Kies een universele gesso, of een gesso die geschikt is voor de verf die je gaat gebruiken. Vaak zal dit olieverf zijn, maar je kunt ook met bijvoorbeeld acrylverf op MDF platen schilderen.
Gesso opbrengenAfhankelijk van hoe glad je je oppervlak wilt hebben, kun je een roller of een kwast gebruiken om de gesso op te brengen. Een rollertje geeft een gladdere laag. Als de gesso erg dik is kun je deze iets verdunnen met water. Ik gebruik hier een platte brede kwast.
Breng meerdere lagen Gesso aanBreng de gesso mooi gelijkmatig op. Laat de laag goed drogen. Er moeten meerdere lagen aangebracht worden. Over het algemeen wordt geadviseerd om beide kanten van het paneel van een laag gesso te voorzien. Vooral bij grotere afmetingen is dit belangrijk. Het voorkomt dat de plaat gaat kromtrekken. Eventueel kun je de gesso een basiskleurtje geven met acrylverf. Meng de verf daarvoor gewoon door de gesso heen. Breng in totaal minimaal een laag of 3 aan. Laat ze tussendoor goed drogen.
Schuur het paneel na het drogen licht opAls het paneel goed bedekt is kun je het met fijn schuurpapier nog goed glad schuren. Je kunt het paneel dan gebruiken voor fijnschildertechnieken. Wil je experimenteren, dan is het ook mogelijk om in de laatste laag een soort structuur door de gesso te mengen. Bijvoorbeeld houtsnippers of zo. Je krijgt op deze manier een hele ruwe ondergrond.
Als de gesso goed droog is kun je meteen beginnen met schilderen. Denk eraan dat eventuele toevoegingen aan de gesso, zoals houtsnippers, de droogtijd kunnen verlengen.