Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
PanpastelIk kijk geregeld rond in diverse winkels met teken en schildermaterialen. Af en toe kom je dan iets nieuws tegen. Een relatief nieuw product is de zogenaamde "PanPastel". Deze innovatieve pastels worden geleverd in ronde plastic bakjes van 5,5 mm doorsnede. Op dit moment zijn er 80 kleuren beschikbaar. Deze kleuren zijn verdeeld in 20 hoofdkleuren met daarbij steeds een pasteltint,  een schaduwtint en een extra donkere tint. Verder zijn er een 6-tal metaal kleuren, 6 parelmoerkleuren en 4 glimmende mediums.SponsjesDe PanPastel wordt aangebracht met speciaal daarvoor ontwikkelde ''Soft micropore sponge tools''. Dit zijn kleine sponsjes in vier verschillende vormen, die op aan soort steel zitten en te vervangen zijn. Ook zijn er nog wat grotere sponsjes in diverse vormen, zodat daarmee een enorme variatie aan mogelijkheden geboden wordt. Je kunt wel met je vingers werken, maar dat wordt afgeraden. De speciale sponsjes nemen meer kleur op en zijn preciezer. Hetzelfde geldt voor wattips. Natuurlijk kun je deze gebruiken, maar ze nemen relatief veel pigment op en geven weinig af, waardoor de PanPastel minder efficiënt gebruikt wordt.


Soorten pastelkrijtDe PanPastel is ook prachtig te combineren met het traditionele pastelkrijt en pastelpotloden, want ze sluit volledig aan bij de conventionele pastelkrijtjes en fixatieven. Ook kan PanPastel kan heel goed in combinatie met andere traditionele tekenmaterialen worden gebruikt zoals bijvoorbeeld carré''s, potlood, houtskool en andere krijtsoorten, aquarel- en acrylverf. De Panpastel is geschikt voor vrijwel alle (iets opgeruwde) papiersoorten.


Diverse soorten pastelkrijtHiernaast zie je een ingekleurd vlak en een lijn met respectievelijk:
  • Pastelpotlood
  • Talens pastelkrijt (harder)
  • Schmincke pastelkrijt (zachter)
  • PanPastel

Je ziet heel goed het unieke karakter van de diverse soorten pastelkrijt. Pastelpotlood is erg geschikt voor dunne lijnen en details. Pastelkrijt, zowel Talens als bijvoorbeeld Schmincke, is geschikt wanneer je een wat grovere uitstraling in je werk wilt hebben. PanPastel geeft meteen al het effect dat je krijgt wanneer je pastelkrijt blend of uitsmeert. Het lijkt wel schilderen met pastelkrijt.
Elke vorm van pastel heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Samen geven ze een de gebruiker bijna ongelimiteerde mogelijkheden.


Verschil in karakterOp grof papierEen groot voordeel van PanPastel is het zuinige gebruik. Je ziet dat PanPastel minder gevoelig is voor de structuur van de ondergrond. Dit komt door het veerkrachtige sponsje. Hierdoor hoef je minder hard te drukken om een vlak helemaal dekkend te krijgen. Ook vraagt het minder handelingen. Waar je bij traditioneel pastelkrijt nog moet poetsen na het aanbrengen van het krijt om een gelijkmatig dekkende laag te krijgen, gebeurt dit bij de PanPastel in één handeling.
Juist omdat PanPastel minder gevoelig is voor de structuur in de ondergrond geeft dit ook minder stof vooral wanneer je met grote vlakken werkt. En omdat er minder stof is, is het eenvoudiger om je werkstuk netter te houden, iets wat nog wel eens lastig is met pastelkrijt, dit is een van de vervelende eigenschappen van traditioneel pastelkrijt.


In lagen werkenOm extra en onnodig stof te vermijden, kun je beter meerdere lagen over elkaar aanbrengen, dan proberen om zoveel mogelijk pigment op je spons te krijgen. Het wordt geadviseerd om het sponsje 2 tot 3 keer over het pastel heen te halen voor een optimale opname van kleur. Ook kun je mengkleuren maken door meerdere lagen over elkaar aan te brengen. Je maakt het sponsje tussendoor schoon door deze van links naar rechts over een stukje keukendoek af te vegen. Zo blijft het sponsje ook goed op de houder zitten.


Tim Daniels, Lunch with Ladd & Bernadette.12 x 18". PanPastel op wit Colourfix papierNatuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden zoals bijvoorbeeld oplichten of uitgummen, met meerdere kleuren tegelijk werken, blenden of mengen van kleuren en sjabloneren. Je kunt deze lezen op de website van PanPastel. Hier vind je ook een aantal hele mooie werkstukken gemaakt met PanPastel.


Compact opbergenAls je klaar bent met werken ben je zo klaar met opruimen. Het is niet nodig om de doosjes af te sluiten na het werken met de PanPastel, maar de speciale verpakking maakt het wel erg makkelijk om ze snel op elkaar te draaien en heel compact op te bergen.
De sponsjes hoeven na gebruik niet direct gewassen te worden. Je kunt ze afvegen aan keukendoekjes of tissues, maar als ze erg vies zijn kunnen ze ook gewassen worden.
Je gebruikt hiervoor gewoon een beetje warm water en zeep. Leg na het wassen de sponsjes op een tissues te drogen.
Na het uitproberen van de PanPastel hier nog even de voordelen van PanPastel op een rijtje:
  • Geen speciale voorbereiding; je kunt direct met PanPastel aan de slag.
  • Snel en gemakkelijk schoon te maken.
  • PanPastel is volledig weg te gummen.
  • Ideaal voor laag over laag techniek.
  • Zuinig in gebruik
  • Schoner in gebruik dan traditioneel pastelkrijt

De revolutionaire, nieuwe ''PanPastel Colors'' hebben de wereld van de pastelkunst verrijkt en de mogelijkheden enorm vergroot. Wat mij betreft een toepassing van pastelkrijt die iedere pastelliefhebber op zijn minst zou moeten uitproberen.