Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
AcrylverfAcrylverf is een waterverdunbare synthetische verf. De verf wordt gemaakt door diverse pigmenten te mengen met acryl als bindmiddel.
Het verschil van acrylverf ten opzichte van olieverf is de droogtijd. Het is bijna meteen weer overschilderbaar, terwijl olieverf dagen tot weken moet drogen voor het overschilderbaar is.Nadeel hiervan is dat je kwasten direct na gebruik moet reinigen. Als je dit niet doet droogt de kunststof in de haren op. Deze hecht zich zo sterk aan de haren van de kwast dat dit naderhand niet meer te verwijderen is. De uitstraling van Acrylverf is echter heel anders dan die van olieverf. De kleuren zijn wat harder en de glans is anders, al kan met de juiste toevoegingen het effect van olieverf wel benaderd worden.

Iris, acrylCombineren van olie en acryl soorten verf is heel goed mogelijk. Zo zou je bijvoorbeeld heel goed een achtergrond kunnen creëren van acrylverf, om er daarna een afbeelding overheen te schilderen met olieverf. Dit kan fraaie effecten opleveren en bovendien hoef je niet zo lang te wachten voor je verder kunt. Let wel op dat de acrylverf goed droog is alvorens de olieverf toe te passen. Wel is onlangs gebleken dat restaureren van olieverfschilderijen die op een ondergrond van acrylverf geschilderd zijn problemen oplevert.
Acrylverf over olieverf gebruiken levert echter wel problemen op. Een acryl laag over een olieverf laag hecht zich minder goed en kan dus (gedeeltelijk) loslaten.
Lelie. acrylEen paar belangrijke eigenschappen van acrylverf:
 • Acrylverf droogt door de verdamping van het water dat het bevat. Wat achterblijft is een kunststoflaag die niet meer in water oplost. Dit betekend voor de gebruiker dat hij/zij zijn kwasten niet moet laten opdrogen. De kunststof is dan namelijk niet meer goed uit de kwast te verwijderen en de kwast wordt hard en onbruikbaar.
 • Als de verf is opgebracht is deze opaak (betrekkelijk ondoorschijnend, onder andere bereikt door het toevoegen van vulstoffen) Je kunt doordat de verf opaak is deze ook licht op donker aanbrengen.
 • Er kunnen verschillende lagen over elkaar heen gelegd worden.
Doek en tubes verf
 • De verf droogt meestal iets donkerder op. Als de verf eenmaal droog is, is deze ongevoelig voor licht.
 • De opgedroogde verflaag is van kunststof. Deze kunsstof laag is elastisch en ongevoelig voor licht, droogte, vocht en temparatuur. Dit zorgt voor een goede kwaliteit en lange levensduur. Deze ongevoeligheid voor invloeden van buitenaf geldt overigens niet altijd voor de drager van de verf, dus enige voorzichtigheid met bewaren en dergelijke blijft geboden.
 • Je kunt deze verf met allerlei materialen mengen en zo experimenteren en jezelf helemaal uitleven.


AcrylverfJe kunt voor acrylverf dezelfde materialen gebruiken als voor olieverf. Het is alleen wel verstandig om eenzelfde kwast niet voor beide te gebruiken. Door de olieresten, die op de bij olieverven gebruikte kwasten achterblijven, hecht de acrylverf zich namelijk minder goed aan de kwast. Vergeet niet de kwasten goed en op tijd te reinigen met water en zeep.
Je kunt met acrylverf op doek, plaatmateriaal, papier en zelfs aardewerk en diverse andere materialen werken. Net als bij de meeste teken en schilder materialen is ook acrylverf in diverse merken en kwaliteiten verkrijgbaar. Acrylverf wordt in tubes en in potten geleverd. Enkele bekende merken en kwaliteiten acrylverf zijn:


 • Galeria (Winsor & Newton),
 • Amsterdam (Talens),
 • Rembrandt (Talens),
 • Finity (Winsor & Newton)


Toevoegingen acrylverfEr zijn diverse media die je nog aan acrylverf kunt toevoegen, allemaal met andere doeleinden:

 • Retarder; vertraagd de droogtijd van de verf
 • Textuur; er zijn diverse toe te voegen mediums die de textuur van de verf veranderen.
 • Glans; om de uitstraling van het werk te veranderen door het meer of minder glans te geven.
 • Acrylmedium; voor glans of om de verf te verdunnen, het creeren van een waas over het werk, of om kleuren zacht te kunnen laten overvloeien.
 • Vloeiverbeteraars; om de vloeiing te verbeteren.
Verder wordt er veel gebruik gemaakt van Gesso. Gesso is een smeuige, witte, ondoorzichtige massa die voornamelijk uit titaanwit en krijt bestaat. Gesso wordt meestal gebruikt om dragers te prepareren. Het doek of plaatmateriaal wordt er voor gebruik mee geschilderd. Dit zorgt voor een goed hechtende ondergrond. Gesso kan ook met kleur gemengd worden om een gekleurde ondergrond te creeren.