Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
OrigineelIk vond deze foto met rode stoeltjes. De achtergrond heb ik niet zo veel mee, maar de stoeltjes vind ik leuk. Hoe kan ik nu eenvoudig de stoeltjes in een ander werkstuk overnemen?

Stap 1Een makkelijke manier om een ontwerp of stukken uit verschillende tekeningen over te nemen op je drager gaat als volgt.

Stap 1
Trek je tekening over op overtrekpapier of op dun tekenpapier. Dit gaat vaak heel fijn met een lichtbak, maar alles even op een ruit vastplakken werkt ook heel goed. Als de tekening of foto die je wilt overtrekken uit te dik materiaal bestaat lukt dit natuurlijk niet. Dan zul je gewoon voor erg goed licht moeten zorgen en goed moeten kijken. Dit overtrekken kun je gewoon met een viltstift of een potlood doen.
Stap 2
Stap 2

Als je dit gedaan hebt draai je het overtrek papier om. Ga dan met een zacht grafietpotlood ( gewoon tekenpotlood) over de lijnen van de tekening. Neem hiervoor bijvoorbeeld een 4B potlood. Dit hoeft niet netjes, maar zorg wel dat alle lijnen in ieder geval goed bedekt zijn.
Stap 3
Stap 3

Leg het tekenpapier nou met de kant die met grafiet bedekt is op de drager. Op papier gaat deze methode het beste, maar ik heb het hier op een doek gedaan om te laten zien dat het hier ook werkt.

Trek de tekening met een scherp potlood over, bijvoorbeeld H, en druk goed op de lijnen. Als je dit gedaan hebt kun je de tekening weghalen en je zult zien dat de tekening op de drager staat.
Stap 4Stap 4
Plekjes die te licht zijn gebleven kun je nog iets aandikken, te dikke plekken kun je iets deppen met een kneedgum.

De tekening  komt erg licht op het doek. Toch geeft dit voldoende houvast om mee te werken. Ik heb in deze foto de tekening nog dikker gemaakt met potlood. Het ontwerp kun je meerdere keren gebruiken. Wel af en toe weer even wat potlood over de achterkant doen. Je kunt op deze manier stukken uit verschillende ontwerpen en tekeningen eenvoudig samenvoegen tot een nieuwe compositie.