Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
TulpenbollenKlei is een heel veelzijdig materiaal. Om te experimenteren werken we op dit moment op mijn opleiding met een thema. Aan de hand van dit thema bouwt iedereen zijn eigen collectie in keramiek op. Mijn thema is "Tulpen". Ik heb dit thema gekozen omdat de vorm van tulpen me erg aanspreekt. Aan de ene kant strak, symmetrisch en geometrisch, maar aan de andere kant ook vrij en beweeglijk. Een idee dat ik wil uitwerken is een collage van drie bolvormen, gebaseerd op de vorm van de tulpenbol.

Drie ronde plakkenIk wil 3 vormen aan elkaar maken. Als basis snij ik voor elke vorm een ronde plak uit een grote kleiplaat. De plakken hebben allemaal ongeveer dezelfde doorsnede. Om mooie ronde vormen te krijgen kun je een vaas of een pot als mal gebruiken bij het uitsnijden.
KleirolletjesDe vormen zelf ga ik opbouwen uit rollen. Ik maak daarom vast een paar rolletjes met een doorsnede van ongeveer een cm. De lengte van de rolletjes is niet zo belangrijk. Je gaat met een volgend rolletje verder waar de vorige opgehouden is.
Inkrassen van de grondplatenMet een kraspen, maak ik kleine krasjes in de grondplaat. Dat doe ik op de plek waar ik straks de rolletjes op leg. Door het krassen zorg ik dat de slib die ik tussen de grondplaat en de rolletjes doe, zich goed hecht.
Inkrassen van de rolletjesOok de rolletjes kras ik aan een kant in. Na het inkrassen doe ik met een kwast slib op zowel de krassen van de rolletjes als de krassen van de grondplaat. Ik heb meestal een potje slib in het voor, zodat ik dat altijd bij de hand heb. Zelf gebruik ik het liefste een kwastje om de slib aan te brengen, maar met je vingers kan natuurlijk ook.
Rolletjes klei op de grondplaatNu leg ik de rolletjes klei op de grondplaat. Mooi langs de rand, met de bolling van de rolletjes ietsje over het randje heen. Duw de rolletjes goed aan, de slib moet als het ware vacuum zuigen tussen de rolletjes en de grondplaat.
Drie lagen van rolletjesIk bouw een laag of 3 met rolletjes op. Hoe netter je dit opbouwen doet, hoe makkelijker je het zometeen glad kun strijken. De vorm wordt dan vanzelf ook strakker. Het is dus de moeite waard om hier precies te zijn, vooral de eerste lagen omdat die de vorm bepalen. Alleen de eerste laag moet ingekrast en geplakt worden. Dat is voor de verdere lagen niet nodig.
GladstrijkenStrijk nu de rolletjes in elkaar door in op en neer gaande bewegingen vertikaal over de rolletjes heen te bewegen met je vinger. Doe dit zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant. De klei moet mooi gelijkmatig in de gleuven tussen de rolletjes geduwd worden. Je kunt de zijkanten nog strakker afwerken met een lomer.
Weer een aantal lagen rolletjesAls je tevreden bent ga je weer verder met het opbouwen. Soms is je rand erg ongelijk van hoogte geworden. Je kunt deze dan met een mesje voorzichtig overal op dezelfde hoogte afsnijden en daarna pas weer verder gaan met opbouwen.
Een bolling makenEr moet een bolling in de vorm komen. Daarom leg ik de rolletjes nu steeds iets verder naar buiten op de onderliggende laag. Hoe verder naar buiten, hoe breder je vorm wordt. Soms moet je je rolletjes iets dikker maken om de stevigheid in je vorm te behouden.