Schoentje van brooddeegBrooddeeg is een leuk en goedkoop materiaal om mee te boetseren. Door dit te bakken kun je het lang bewaren. Hier vind je een recept voor brooddeeg.

Zelf brooddeeg makenRecept:

3 koppen witte bloem.
1 kop zout.
1-1/4 kop handwarm water.
1 theelepel slaolie.

Wil je het iets smeuïger, voeg dan wat meer olie toe. De hoeveelheid water moet je dan iets verminderen. Neem nooit meer dan 3 eetlepels olie, anders wordt het geheel te vet.
BenodigdhedenKneden:

Doe de bloem en het zout in een kom. Meng de bloem en het zout door elkaar. Maak in het midden een kuiltje maken en doe daar wat water en de olie toe in. Kneed het geheel goed door. Ga door met mengen en water toevoegen tot het deeg zacht genoeg is. Blijf het deeg zeker vijf minuten goed doorkneden tot het soepel aanvoelt en je er een gladde bal van kunt maken. Als het deeg te droog is kun je iets water toevoegen, als het iets te nat is, nog wat bloem. Zorg ervoor dat het deeg niet te droog is, want dan kunnen er scheurtjes in komen.
Brooddeeg vormen klaar om gebakken te wordenIets maken:

Je hebt nu deeg waar je wat van kunt maken. Je kunt allerlei materialen gebruiken om het deeg te vormen, denk er wel om dat je geen brandbare dingen in het deeg laat zitten tijdens het bakken. Om je vormen te ondersteunen kun je proppen aluminiumfolie of ovenbestendige bakjes en schaaltjes gebruiken. Je kunt wat je gemaakt hebt ook op een aluminium of ovenbestendige schaal leggen als je het bakt.
Krans van brooddeegBakken:

Brooddeeg blijft lang houdbaar door het te bakken. Je kunt dit gewoon in de huishoudoven doen. Zorg ervoor dat deze niet te warm staat. Ongeveer op 150-175 graden, een heteluchtoven iets lager, ongeveer 125-150 graden. De baktijd is vrij lang en kan variëren van één tot twee uur. Dat is een beetje afhankelijk van de dikte van je werkstuk. De werkstukjes zijn goed als je er met een metalen voorwerp op tikt en dit een hol geluid geeft. Laat je werkstukken afkoelen in de oven zelf.
Schoentje van brooddeegAfwerken:

Na het bakken kunnen de werkstukken geverfd worden. Neem hiervoor een hobbyverf op waterbasis. Vergeet ook de onderkant van je werkstuk niet. Laat alles tenslotte goed drogen, of zet het nog 10 minuten in de oven op 100 graden.
Ter bescherming kun je het geheel drie maal aflakken aan beide zijden met blanke vernis. Afhankelijk van je eigen smaak kun je hier hoogglans of zijdeglans voor gebruiken.
Restjes deeg bewarenRestjes deeg bewaren:

Na afloop kun je de rest het deeg in een plastic zakje opbergen in de koelkast. Het is dan nog enkele weken te bewaren. Waneer je het weer wilt gebruiken moet je het eerst even goed doorkneden. Koud deeg is wat stijver dan warm deeg.