Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
IHet resultaatk heb een stukje tuigleer een daar wil ik een portemonnee van maken. Kijken of dat lukt.

Het patroon is overgebracht op het leerIk begin met het vochtig maken van het leer. Het water moet even intrekken. Dan trek leg ik een stuk plasticfolie op het leer, met daarop het patroon. Ik trek met een scherp voorwerp het patroon over zodat de lijnen in het leer komen te staan. De lijnen snij ik vervolgens in met een scherp mes, een zogenaamd "swivel knife". 
Het motief komt mooi naar vorenAls alle randjes ingesneden zijn, ga ik ze aan de juiste kant naar binnen kloppen met een speciaal stuk gereedschap, een beveler. Bevelers zijn er in verschillende maten en vormen. Je zet ze op de snijlijn en slaat er met een plastic hamer (maul) op zodat aan een zijde van de snijlijn het leer naar beneden gedrukt wordt. Dit zorgt ervoor dat het patroon mooi naar boven komt. Op deze foto heb ik het patroon al wat verder bewerkt. Er zijn met stempels versieringen aangebracht in de vorm en de achtergrond is wat verder naar beneden geduwd.Dit alles om straks de vorm beter naar voren te laten komen. Het leer wordt tijdens het bewerken steeds vochtig gehouden omdat het stempelen anders niet werkt. Je kunt droog leer niet indrukken.
 Het leer begint te drogen en je ziet het patroon nu prachtig naar voren komen. Het ligt als het ware bovenop de rest van het leer.Het leer begint te drogen
De achtergrond wordt donkergroen geverfdAls het leer goed droog is wordt de achtergrond donkergroen geverfd. De portemonnee wordt voor Liza, en groen is haar lievelingskleur. Het is een precisiewerkje, foutjes zijn niet meer te herstellen. Ik gebruik een klein kwastje om voorzichtig bij de kleinste plekjes te komen. Als het verven klaar is moet het stuk leer weer goed drogen. na het drogen wordt het leer afgedekt met een laag Tan-Kote als bescherming.
Met antiek effectTenslotte wordt er nog een antiek effect aangebracht op het leer. Dat is het beste te vergelijken met een soort donkere schoensmeer die in alle gleuven en holtes blijft zitten en zo een mooie schaduwwerking geeft. 
De ritssluiting er inNu is het tijd om de portemonnee in elkaar te zetten. Met een zogenaamde naaitand worden er rondom het gat voor de ritssluiting gaatjes gemaakt. Keurig op gelijke afstand van het gat. Ook aan een helft van de buitenrand komen gaatjes. De gaatjes aan de andere helft komen straks als de portemonnee op elkaar is geplakt
De portemonnee is afAls de ritssluiting er netjes inzit, dan worden de beide zijden van de portemonnee op elkaar geplakt met hele smalle dubbelzijdige plakband. Dit is om te voorkomen dat de zijden tijdens het naaien verschuiven. De gaatjes worden nog een keer doorgeprikt met behulp van een naaitand, zodat de gaatjes ook aan de achterkant door het leer zijn gegaan en de portemonnee genaaid kan worden. De zijden worden netjes aan elkaar genaaid. De zijkanten van het leer worden nog mooi glad gepolijst en de portemonnee is klaar.