Welkom bij To be defined

Welkom op mijn website To be defined, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
KnuffelpopjeBij kraamschudden hoort natuurlijk een kadootje. En wat is nu leuker dan een knuffelpop. Het knuffelpopje kun je kopen, maar zelf maken kan ook. Bovendien kun je het dan extra speciaal maken door de kleuren aan de babykamer aan te passen, en de naam van de nieuwe spruit op het popje te borduren. Ik heb een borduurmachine, die wordt dus voor het borduurwerk gebruikt.

 

Bijna klaarBorduren met de borduurmachineVoor het popje zelf gebruik ik een lap zachte fleece. De lap span in in mijn borduurring in, en de borduurmachine maakt er een prachtige vlinder op. Patronen kun je op internet bestellen, of zelf met behulp van borduursoftware ontwerpen. Ik heb een hele verzameling borduurpatronen, die combineer ik tot nieuwe. Soms maak ik een eigen ontwerp.

Met naamDe naam kan eenvoudig met behulp van de software toegevoegd worden. Heb je geen borduurmachine, dan kun je de naam met behulp van kruissteekjes op het popje borduren, en een opnaai borduurmotief gebruiken.

Borduurwerk in rechter beneden hoekIk gebruik fleece omdat dat een erg mooi resultaat geeft bij het borduren, goed gewassen kan worden en ook nog eens heerlijk aanvoelt. Speciaal voor dit soort knutsels heb ik een hele lading goedkope fleece dekentjes in leuke kleuren. Je komt zo overal tegen en meestal zijn ze niet duur. Het "lijf" van de pop wordt gemaakt van een lap van ongeveer 50 bij 50 cm. Dit komt niet zo precies, als je de grootte van het hoofdje straks maar mooi in verhouding met het lijf hebt. Zoals je zit komt het borduurwerk in de rechter beneden hoek.

Elastische stof en fiberfillHet hoofdje wordt gemaakt van een stuk elastische stof gevuld met fiberfill. Ik heb hier een soort elastische verband stof. Het maakt niet zo heel veel uit wat voor een stof je gebruikt, zolang het maar enigszins elastisch is.
Een mooi bolletjeTrek de elastische stof zo strak mogelijk om de fiberfill zodat er een mooi bolletje ontstaat. Draai stevig garen enkele malen om de onderkant van het bolletje zodat de stof niet meer omhoog kan trekken. De omtrek van het bolletje is ongeveer 22 cm.

Steek vlak boven het garenSteek met een stevige lange naald de draad nog enige malen zoor de stof net boven het garen. Dit voorkomt dat de stof los gaat zitten en je bolletje uit model raakt. Als je de stof goed vast hebt zitten kun je deze ongeveer 2 cm onder de bol afknippen.
Mooi in verhoudingJe moet er bij de maten op letten dat je lijf en je bolletje een beetje mooi bij elkaar passen qua grootte. Hier dus een vierkante lap van 50x50 cm en een bolletje met een omtrek van 22 cm. De lap moet nog omgezoomd worden hier, dus hij wordt nog wat kleiner dan hij nu is.
Lap vastgestikt, houd een keeropening openVouw de vierkante lap met de goede kant naar binnen dubbel. Zorg daarbij dat het borduurwerk in de onderste punt blijft. Het borduurwerk mag dus niet dubbelgevouwen worden. Stik de lap vast. Als je elastische stof gebruikt, naai de lap dan met een stretch steek of een smalle zigzagsteek op elkaar. Begin hierbij ongeveer 10 cm van de rechterpunt, naar de hoek met het borduurwerk, en vanaf daar weer helemaal tot aan de linkerpunt. Keer de lap door de opening. Het bolletje moet door de opening precies in het midden van de lap komen.
Bolletje in de stofTrek de stof strak rondom het bolletje. Zorg ervoor dat er vooral aan de voorkant, de kant van het borduurwerk, geen storende plooien zitten. Zet de stof vast om het bolletje met een stevig stuk draad.
Steek de draad enige malen door het nekjeOok nu moet de draad weer enige malen door het nekje van de pop gestoken worden om te voorkomen dat de stof los gaat zitten. Knoop de draden goed vast en steek ze naar binnen. Knip eventuele restjes af. Naai nu ook de opening waardoor je het bolletje naar binnen hebt gedaan met kleine onzichtbare steekjes dicht.

PuntmutsNeem vervolgens een stukje fleece van ongeveer 25 bij 28 cm en vouw dit in de lengte dubbel. Knip hier een mutsvorm uit. Let op: knip NIET aan de kant van de stofvouw. Het eerste stukje van de muts loopt recht, daarna gaat deze over in een punt.
Zigzag afwerkingVouw de onderkant van het mutsje naar binnen, en stik deze aan de goede kant met een siersteekje vast. Ik heb hier een soort zigzag gebruikt. Dat geeft met flees een erg leuk effect. Stik nu met de goede kanten van de stof op elkaar, de zijnaad van het puntmutsje. Keer het mutsje en zorg dat het puntje ook netjes wordt.
Bjina klaarMet dezelfde steek maak ik ook een randje langs de gestikte naad van het lijfje. Je kunt natuurlijk zowel hier als bij het puntmutsje ook een bandje opnaaien. Stik het mutjse met de hand met kleine steekjes vast aan het hoofd. Zorg ervoor dat de naad van de muts mooi midden achter zit.
Een knuffelpopjeLeg knoopjes in de punten als handen. Bevestig een leuk bijpassend lintje om de nek. Zorg ervoor dat dit met een stevige knoop vast zit voor het het strikt, zodat het niet los kan laten. Je kunt het popje nog verder versieren met belletjes, pompoentjes etc. Denk er dan wel aan dat alles HEEL goed vast moet zitten. Belletjes en bolletjes kunnen gevaarlijk zijn voor jonge kinderen.